Uuringu kohaselt kasutavad seda funktsiooni liigi naisliikmed paljunemise ettevalmistamiseks. Võime aju suurendada või kahandada on seotud ka naissipelga asukohaga koloonia hierarhias, selgub ajakirjas Proceedings of the Royal Society B avaldatud uuringus.

India hüppavad sipelgad võivad aju mahtu „kokku tõmmata" lausa 20 protsenti ning see taastada mõne nädala jooksul.

Erinevalt teistest sipelgaliikidest on India hüppavate sipelgate naisliikmetel õigus koloonia kuninganna koha nimel võistelda ja seejärel osadena vähestest priviligeeritutest järglasi saada. Naised võistlevad eelmise kuninganna surma järel umbes 40 päeva jooksul omamoodi „turniiril", pekstes üksteist oma antennidega. Viimasel viiel või kümnel püsti seisval sipelgal lastakse paljuneda, mida nad ka isukalt teevad.

Just see turniir põhjustab võitjates intensiivse füsioloogilise muutuse, nende munasari kasvab viis korda suuremaks ja aju maht kahaneb seejuures 20 protsenti. Neil pole lihtsalt seda enam vaja, kognitiivseid ülesandeid pole, nad on sisuliselt munemismasinad.

Kui teadlased sellises staadiumis naissiplegad aga kolooniast eemaldas, nende aju algne suurus taastus ja nad suutsid taas töösipelgatele sarnaselt tegutseda.