Tänase seisuga on Eestis antud 116 200 positiivset koroonaviiruse proovi ning viirusest põhjustatud COVID-19 haiguse on tervenenult läbi põdenud 99 096 inimest. Kõigil neil inimestel on viirusega kokkupuute tulemusel tekkinud suure tõenäosusega koroonaviiruse vastu võidelda aitavad antikehad.

Nendesamade antikehade tekitamiseks organismis on ette nähtud ka inimeste vaktsineerimine. Mida antikehad endast täpsemalt kujutavad, saab lugeda Forte intervjuust Tartu ülikooli teadlase Uku Haljasoruga.

Selgub, et Eestis on otsustatud, et vaktsineeritakse antikehade tekitamise nimel siiski ka neid inimesi, kellel on antikehad olemas. Ning kellelgi pole ülesannet kontrollida, kas vaktsineerima tulija on või ei ole haigust põdenud.

„Riiklik immunoprofülaktika ekspertkomisjon soovitab vaktsineerida COVID-19 haiguse läbipõdenuid ühe vaktsiinidoosiga," kinnitas Fortele terviseameti pressiesindaja.

Samas on antud ka soovitus alustada piiratud vaktsiinikoguste tingimustes vaktsineerimisega eelkõige nendest, kes ei ole haigust läbi põdenud.

„Lõpliku otsuse teeb arst," ütles pressiesindaja.

Kehtiv vaktsineerimiskord ei näe tema sõnul ette, et läbipõdenutele tehtaks enne vaktsineerimist antikehade test.

Eestis on COVID-19 vastu vaktsineerimisi tehtud tänaseks 268 428 inimesele, kaks doosi on saanud 77 719 inimest.