Üritus sündis Ühendkuningriikide kaitseatašeega toimunud kohtumise raames, kus UK pool esitas väljakutse pidada maha üks simulaatorilahing. Võistlus koosnes kolmest stsenaariumist: objektirünnak, linnalahing ja ööreid, kirjutab ajakiri Kaitse kodu!

Rünnaku eesmärk oli objekti rünnata ja see hõivata enne, kui aeg otsa saab. Esimeses raundis oli ESTF kaitses. RY plaan oli rünnata luuremasinatega kahest eri suunast. Suhteliselt kinnise maastiku tõttu ei suutnud nad sünkroniseerida mõlema üksuse rünnaku algust, lisaks sai nende esimene üksus kontakti alguses otsustava CG löögi osaliseks, mis viis ESTF-i esimeses raundis võidule.

ekraanitõmmis

Teises raundis tuli ESTF-i rünnakuplaan keset rünnet ümber mängida, kui ründegrupp jäi tugeva tule alla. Kattegrupp haaras võimaluse ning alustas pealetungi vastase jaoks pimedast sektorist. Kahjuks ei suudetud ajapiirangu sees vastasest üle rullida ja raundi võit läks RY-le, olgugi et kaotused olid mõlemal poolel tasavägised.

ekraanitõmmis

Linnalahingu eesmärk oli põhjustada vaenlasele maksimaalseid kaotusi. Kõik kolm raundi olid väga hektilised, sest omade ja vastaste positsioonid muutusid väga tihti. Sõjaudu tõttu sai nii mõnigi sõbralik võitleja hukka omade tule läbi.

Lahingus avaldasid suurimat mõju selge kommunikatsioon, olukorrateadlikkus ning erinevad granaadid, nii käsi- kui ka vintrauaalused. Esimese raundi võitis ESTF skooriga 20:15, teine mängiti viiki ja kolmanda kiirraundi võitis RY.

Öise reidi eesmärk oli hävitada üks kahest kütuseveokist, mis asetsesid erinevatel objektidel. ESTF-i kaitseplaan oli jätta 2/3 väest objektidele, ning kolmandik kahe objekti vahele QRF-i.

RY ründeplaan oli viia tähelepanu pettetegevusega lõunapoolsemale objektile ja siis rünnata põhiväega põhjapoolsemat objekti. Neil õnnestus panna QRF reageerima valele ohule, kuid nende põhiväele osutus saatuslikuks ületatav lage väli ning üks väga õiges kohas paiknenud kuulipilduja, mis tõi raundivõidu ESTF-ile.

ekraanitõmmis

Teises raundis oli RY kaitseplaan poolitada väed 50 : 50 kahe objekti vahel. ESTF-i ründetaktika oli imbuda vastasele külje alla, poolitades väed klassikaliseks ründe- ja kattegrupiks. ESTF peaaegu avastati vahetult enne rünnaku algust vastase patrullmasina poolt.

Rünnaku alguses neutraliseeris kattegrupp kiiresti vastase patrullmasina ning ründegrupp tungis jõuliselt objekti sisse, hävitades vastase ja kütuseveoki 3 minuti ja 30 sekundiga alates esimesest lasust ning tuues lõppskooriks 4 : 2 kaitseliidu kasuks.

ekraanitõmmis

Kaitseliidu peastaabi ülem kolonel Eero Rebo ütles võistlust kommenteerides, et kaitseliit otsib alati võimalusi väljaõppekoostööks liitlastega.

„Simulatsiooni kasutamine annab erinevate tasandite juhtidele võimaluse teha suhteliselt odavalt suurel hulgal taktilisi sooritusi ning neist õppida,“ ütles kolonel Rebo ja lisas, et vahetu osalemise kõrval on oluline ka analüüs ehk võime vigadest õppida, sest vead simulatsioonis saab palju lihtsamini andeks kui „põllul“ vabatahtlikega.

Kaitseliit on kaitseliidu kooli eestvedamisel samuti korraldamas turniiri militaarsimulaatoril, mis päädib ülekaitseliidulise finaalturniiriga käesoleva aasta lõpus Tartus, kaitseväe akadeemia matkekeskuses.

Täispikkuses lahing:

Estonian Special Task Forse on 2014. aasta suvel kahe Harju maleva kaitseliitlase Rando Väljaotsa ja Siim Kurvitsa loodud militaarsimulatsiooni kommuun.

Võitnud tiimi kuulusid Rando Väljaots, Rasmus Tralla, Georg Koppel, Mihkel Pari, Markus Hindreus, Siim Kurvits, Tambet Kann, Hando Riispapp, Sander Ojaäär, Tõnis Ingvar Mals, Andi Saaretalu, Henri Luik ja veel 2 võitlejat.