Uuringu autorid on Iisraelis asuvad Tel Avivi ülikool teadlased ja riigi suurim terviseteenuseid pakkuv ettevõte Clalit.

Nad võrdlesid SARS-CoV-2 viirusega nakatunud vaktsineerimata ning juba vähemalt ühe vaktsiinisüsti saanud inimesi, mõlemas grupis 400 isikut.

Iisraelis on SARS-CoV-2 viiruse Lõuna-Aafrika tüvi seni vähelevinud, olles põhjustanud vähem kui protsendi kõigist nakatumisjuhtudest. Uuringus osalenud vaktsineerimata nakatunute hulgas esines seda uuemat tüve aga kaheksa korda rohkem.

Uuringu autorid usuvad, et Lõuna-Aafrika tüvi on vähemalt mingil määral võimeline Pfizeri vaktsiini pakutavast kaitsest läbi murdma.

Selgitamata jäi paraku see, kui raskelt põdesid COVID-19 need kaheksa uuringus osalenut, kes olid juba mõlemad vaktsiinisüstid kätte saanud, aga B.1.351-ga siiski nakatusid – see olnuks nende sõnul statistiliselt mõttetu.

Veebruaris teadusajakirjas New England Journal of Medicine ilmunud Pfizeri/BioNTechi ja Moderna uuringud näitasid samuti, et koroona vastu vaktsineeritute kehades leidus vähem antikehasid, kui nad olid Lõuna-Aafrika tüvega kokku puutunud.

Iisrael on koroonavastase karjaimmuunsuse teatud mõttes juba saavutanud, aga valitsus pole veel kõikidest eriolukorra-piirangutest loobunud. Endiselt peab avalikus kohas maski kandma ning teatud paikadesse pääsevad ainult vaktsineeritud.