Kui sul on ülipriske rahakott ja soov veeta 15 nädalat pingelisel astronautide treeningul, võid plaani võtta puhkuse, mis möödub kosmosejaamas kaaluta olekus, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

Kolm turisti ja nende rühmajuht kinnitavad end keha järgi vormitud istmete külge. Kõrvaklappidest on kuulda häält, mis loendab numbreid kahanemise järjekorras.

Need inimesed lähevad puhkusereisile, kuid mitte põhja suusatama ega lõunasse palmide alla peesitama, vaid hoopis otse üles. Nende sihtkoht on kosmose­jaam ISS, mis tiirleb orbiidil ümber Maa umbes 420 kilomeetri kõrgusel.

Neli inimest istuvad SpaceX-i kapslis Dragon, mis paikneb 62 meetri kõrguse kande­raketi Falcon 9 tipus. Mootorid käivituvad ja rakett rebib end maapinnalt lahti.

Selle kiirendus on nii võimas, et reisijad surutakse sügavale istmetesse. Juba minuti pärast lendavad nad helist kiiremini ja on jõudnud üheksa kilomeetri kõrgusele Flori­da kosmodroomi kohale.

Kahe minuti ja 33 sekundi pärast on kiirus 6800 km/h ning kanderaketi esimese astme rakett­mootorid lülitatakse välja. Saabub rahu ja vaikus. Esimene aste ühendatakse lahti ning see kukub tagasi maale.

Mõni sekund hiljem algab mürin taas, sest käivitatakse teise astme mootorid. Kui Falcon 9 taas kiirendab, surutakse reisijad jälle istmetesse. Kõigest kolm minutit pärast starti on nad jõudnud 100 kilomeetri kõrgusele. Sellega on nad ametlikult kosmoses ja võivad end astronautideks nimetada.

Seejärel kasvab raketi kiirus juba üle 27 000 km/h. Üheksa minutit pärast starti on Dragon orbiidil ümber Maa ja mõne tunni pärast jõuab see ISSi juurde, põkkub sellega ja turistid jõuavad jaama.

Iga kosmiline vandersell on oma ainulaadse kogemuse eest välja käinud 55 miljonit dollarit (u 46,2 miljonit eurot). Ulmelise hinna ja sisuga reis toimub praeguste plaanide järgi 2022. aasta jaanuris ehk vähem kui aasta pärast.

Reisikorraldaja on ettevõte Axiom Space, mis teeb koostööd SpaceX-i ja NASAga. Inimeste ISSi pardale viimine pole kosmiliste reisibüroode ideede piir: plaanis on ehitada kosmosehotelle ja hiljem korraldada ka nädalapikkusi reise ümber Kuu.

Kui elu taas normaalsusse pöörab, lähevad ilmselt ka kosmoseturismi plaanid edasi sarnase hooga nagu viimaseil aastail.

Võib öelda, et pärast aastakümneid tehtud ettevalmistusi on USA kosmoselennundus­firmad tänaseks sealmaal, et hiigel­summasid maksvate turistide kosmosesse saatmine on peaaegu võimalik. Valikus on mitut tüüpi tuusikuid: kosmoses saab käia korraks, teha nii-öelda lühikese sutsaka, aga seal saab viibida ka pikemalt.

Loe kosmoseturismiga seotud plaanidest lähemalt aprilli Imelisest Teadusest!