Edinburghi ülikooli teadlased lugesid kokku kõik USA mandriosas registreeritud koroonasurmajuhtumid jaanuarist kuni aprillini 2020 ja võrdlesid neid UV-tasemega sama aja jooksul 2474 USA haldusüksuses.

Selgus, et inimestel, kes elavad kõrgeima UV-A-kiirte tasemega piirkondades, oli madalam risk koroonahaiguse tõttu surra. Analüüsi korrati Inglismaal ja Itaalias samade tulemustega, kirjutab Medical Xpress.

Ekspertide sõnul ei saa COVID-19 poolt täheldatud surmaohu vähenemist seletada kõrgema D-vitamiini tasemega. Küll aga on üks madalama surmajuhtumite arvu seletus see, et päikesevalguse käes vabastab nahk lämmastikoksiidi see võib vähendada viiruse võimet paljuneda, nagu on leitud mõnedes laboriuuringutes.

Varasemad sama rühma uuringud on näidanud, et suurenenud päikesevalgus on seotud lihtsalt parema kardiovaskulaarse tervisega, madalama vererõhu ja vähemate südameatakkide juhtumitega. Kuna südamehaigused on teadaolev riskifaktor COVID-19 surmadele, võib see selgitada ka viimaseid avastusi.

Uurimismeeskonna sõnul ei olnud uuringu vaatlusliku olemuse tõttu siiski põhjust ja tagajärge võimalik kindlaks teha.