Eestis on praegu lubatud auto ja haagise pikkus kuni 18,75 meetrit, seevastu näiteks Rootsis 25,25 ja Soomes isegi 34 meetrit.

„Põhjanaabrite numbrid näitavad, et pikemad masinad hoiavad kokku kuni kolmandiku kütusekulust, vähendavad liiklustihedust ning samuti läheb kaupade vedamiseks vaja vähem tööjõudu. Seepärast võiks praegusest pikemad veosed ka Eestis standardiks saada,“ avaldas AS-i Schenker juhatuse liige Kristo Vrager lootust.

Testsõitude eesmärk on teha kindlaks, kas senisest pikemad autorongid sobivad Eesti oludesse.

Foto: AS Schenker

"Sõidame väiksema liikluskoormusega Tallinna piirkondades ning Pärnu ja Haapsalu vahelistel maanteedel.

Testime strateegilisi kohti, kas saame veovahendiga sadamatele ligi, ning läbime kitsamaid teid, et kontrollida väiksemate maanteede läbilaskvust. Niimoodi saame teada, kas pika autorongiga saab sõita ainult suurtel maanteedel või ka laiemalt,“ lisas Vrager.

Eesti transpordiettevõte Alonewolf on ülipika autorongiga läbinud Soome ja Rootsi teedel enam kui 30 miljonit kilomeetrit. Nende esmase tagasiside järgi on 25-meetrise autorongi kasutamine Eestis täiesti võimalik.

Testprojekt on osa Tallinna tehnikakõrgkooli õpilase Marten Jõesaare uuringust, mille eesmärk on aidata Transpordiametil astuda samm lähedamale 25,25-meetriste autorongide lubamisele Eesti teedele.

Autorongi testiti eile Tallinnas ja Harjumaal, täna Haapsalu–Häädemeeste marsruudil.