EMA vaktsiinijuht Marco Cavaleri ütles Itaalia ajalehele Il Messaggero, et "minu arvates võime seda nüüd öelda, et on sel on selge seos vaktsiiniga", kuigi polnud selge, mis tal sellise arvamuse põhjustas.

Ta vihjas ajalehele antud usutluses, et agentuur kinnitab seost lähitundidel.

EMA vaktsiinijuht kinnitas, et "vaktsiini ja mõnedes ELi riikides kindlaks tehtud väga harvaesinevate kõrvaltoimete vahel on seos peamiselt alla 50-aastaste naiste puhul".

Ta ütles, et vaktsineerimise riski ja kasu suhe jääb "alati vaktsiini kasuks", kuigi seda tuleb uuesti hinnata just noorte naiste puhul.

Eesti ravimiamet andis aga teada, et Euroopa ravimiameti vaktsiinijuht Marco Cavalierit tsiteerivad artiklid rahvusvahelises pressis kõnelevad nendest samadest harvadest tromboosijuhtudest alla 60-aastastel AstraZeneca COVID-19 vaktsiini manustamise järel, millest avalikkus juba teadlik on ning mida täna ja ka järgmistel päevadel arutab EMA riskihindamise komitee.

"Küsimus on, kas on teatud riskifaktorid, kas nendega arvestades saaks trombide tekke riski vähendada ning mis sõnastuses seda kajastada ravimiteabes," ütleb ohutusjärelevalvebüroo juhataja ja EMA ravimiohutuse riskihidamise komitee liige Maia Uusküla.

Riskihindamise komitee avaldab oma arutelu tulemused tema sõnul lähiajal.

EMA riskihindamise komitee eelmise kokkuvõtte leiab siit.

Eesti ravimiamet andis täna teada ka seda, et AstraZeneca vaktsiiniga seoses laekus eelmisel nädalal 95 kõrvaltoimete teatist.

Tõsiseid ehk ravi vajanud reaktsioone kirjeldati kahes teatises:

  • Allergiline reaktsioon (kõriturse, näoturse, nõgestõbi), ravi ja kulg teadmata (müügiloa hoidjalt saadud teatis)
  • Kopsuarteri trombemboolia 17 päeva pärast vaktsiini 1. annust, patsient vajas haiglaravi ja on paranemas.

Eestis leidis 18. märtsil kogunenud riiklik immunoprofülaktika ekspertkomisjon, et AstraZeneca COVID-19 vaktsiini tohiks lähinädalatel kasutada eelkõige üle 60-aastaste (k.a) inimeste COVID-19 vastaseks vaktsineerimiseks.

Komisjon leidis, et AstraZeneca vaktsiin võib olla seotud väga harva esineva eripärase haiguspildiga tromboosiga, millega võib kaasneda trombotsüütide vähesus ja mis on esinenud noorematel kui 60-aastastel inimestel.

Euroopa ravimiamet ei ole seni piiranud ravimi kasutamist üheski earühmas, sest trombotsütopeenia- ja trombijuhud on olnud väga harvad.

Märtsis teatati mitmes riigis mõnedel noorematel inimestel 7-14 päeva pärast AstraZeneca vaktsiiniga vaktsineerimist esinenud trombotsüütide vähesuse (trombotsütopeenia) ja raske tromboosi koos esinemisest. Eestis on üks patsient selle vaktsiini kasutamise järel tekkinud tromboosi surnud.

Täna teatas riigikogu esimees Jüri Ratas, et ei lase end perearsti soovitusel praegu AstraZeneca vaktsiiniga vaktsineerida.


Uudis on täiendamisel