„Uuendatud HOIA äpp leiab üles ligi kaks korda rohkem lähikontaktseid. Varasemalt leidis rakendus üles 35% tegelikest kontaktidest, uuenduse järgselt 66%," teatas äppi arendav sotsisaalministeeriumi IT-maja TEHIK.

Rakenduses muudeti vaid seda, mis signaalitugevusi kasutatakse lähikontaktsete tuvastamiseks. Äpis kasutatakse tehnoloogiaid arendavate Apple, Google ja Šveitsi EPFL ülikooli teadlaste kogutud andmeid.

Terviseameti nakkushaiguste osakonna spetsialisti Kerstin-Gertrud Kärblase sõnul kasutab rakendus kaardistamiseks Bluetooth Low Energy raadiosignaale, mõõtes kahe telefoni vahelise signaali tugevust ning kestust.

„HOIA esimeses arendusfaasis võeti aluseks 2020. aastal Šveitsi tehtud mõõtmised. Sel aastal tehti ulatuslikud katsed Ameerikas ja Inglismaal ning arvutati signaalitugevused, millega on võimalik registreerida lähikontakte senisest paremini," selgitas ta.

HOIA aluseks olevaid tehnoloogiaid arendavate Apple, Google ja Šveitsi EPFL ülikooli teadlastega oleme jõudnud uute seadistusteni, mis võetakse rakenduses kasutusele sellest nädalast. Uute Bluetoothi parameetritega rakenduse versioon on 1.3.6.

Rakenduse ametlik omanik on terviseamet, arendustöid teeb TEHIK. TEHIK on otsimas riigihankega ka ettevõtteid, kes äpi edasise arenduse enda peale võtaks, see hange on veel pooleli.

Tervise ja heaolu infosüsteemide keskuse (TEHIK) andmetel on tänase seisuga HOIA rakendust alla laaditud 271 878 korda. Läbi rakenduse on end haigeks märgitud 6157 korda, millest aktiivseid haigusjuhte on hetkel 767.