Tootja põhjendas seda keskkonnasäästlikkusega. Laadija ja EarPods-klappide eemaldamine laseb iPhone'idele veidi pisemaid karpe teha ja sellevõrra transpordisõidukitele enam kaupa laduda, nii et nood teevad kokkuvõttes vähem sõite.

Lisaks on paljudel huvilistel juba mõni vanem laadija või klapipaar sahtlis olemas, nii et niisama arutult juurde toota vaid suurendaks e-jäätmete hulka. Kokku võib kogu selline strateegia Apple'i arvutuse järgi vähendada süsinikuemissioone maailmas kahe miljoni tonni võrra aastas. Väiksem vajadus telefonitootmiseks haruldasi muldmetalle kulutada pealekauba.

Brasiilia rahvarikkaima osariigi São Paulo tarbijakaitse-agenturu Procon-SP ei tundnud Apple'i progressiivsuse üle siiski erilist vaimustust.

Nad nõudsid õunamajalt peagi pärast iPhone 12 ilmumist tõestust, et laadija eemaldamine tõesti keskkonda säästab – ja leidsid, et laadija kui hädavajalik varustus peab ikka karbis kaasas olema

(12 oma neljas variandis oli esimene iPhone, mis ilmuski kohe laadijavabalt, varasemad mudelid said selle "uuenduse" hiljem.)

Tundub, et Apple pole suutnud tarbijakaitsjaid vahepeal ümber veenda, sest Procon-SP esitas tehnoloogiahiiule nüüd 10,55 miljoni brasiilia reaali suuruse trahvi. Mis on meie rahas umbes 1,62 miljonit eurot.

Trahvinõue sisaldab ka seda, et Apple on keeldunud veekahju saanud iPhone 12 garantiikorras parandamisest, kuna telefon peaks kuni kuue meetri sügavuses vee all kuni pool tundi vastu pidama ilma rikki minemata.

Apple võib trahvinõude kohtu teel edasi kaevata ja maksmisest keelduda, aga see poleks mõistlik, kui firma tahab Brasiilias äri edasi teha (telefone ostetakse seal palju).

Procon-SP nõudmisele laadija siiski kaasa panna allus ka teine hiid Samsung, mis püüdis Galaxy S21 ka ilma laadijata müüa ja lisas Brasiilias selle eeltellijatele "kingitusena".

Arvestades, et Brasiilias on moodne tehnoloogia eri maksude tõttu läänega võrreldes räigelt kallis, pole ime, et sealne tarbijakaitse on vägagi tundlik isegi selliste (meie mõistes pisi)asjade üle nagu laadija puudumine telefonikarbist.

Näiteks iPhone 12 mini maksis ilmumise ajal USAs 729 dollarit, Brasiilias pigem 1200.

Kuidas sulle tundub, auväärt lugeja? Kas laadija ja kõrvaklapid peaksid kindlasti telefoniga kaasas olema, või meeldib sulle, et nende eemaldamine aitab keskkonda säästa?