Kosmosefirma SpaceX asutaja ja tegevjuhi Elon Muski veebi laaditud pildil on esmakordselt näha kanderaketti Super Heavy.

70 meetri pikkune massiivne rakett peab orbiidile toimetama kosmosesõiduki Starship, mis mõeldud peagi inimesi Marsile viima ja tulevikus muidki kosmoselende tegema.

Võimalik, et Super Heavy on kõige suurem iial ehitatud kanderakett. Prototüüp nimetusega Booster 1 on projektina Muski Twitteri-postituse kohaselt "tööstuslik rajaleidja eesmärgiga nuputada välja, kuidas 70 meetri pikkust raketietappi konstrueerida ja transportida tuleks."

„Booster 2 tõuseb ka lendu,” on Musk lubanud eraldi säutsus.

Raketietapp Super Heavy peab suutma kosmoselaeva Starship maapinnalt üles tõsta selleks, et varsti pärast starti kosmoselaevast eralduda, Maale naasta ja püstloodis maanduda. Uus rakett meenutab suuresti sama ettevõtte kanderaketti Falcon 9.

Muski plaanid küündivad kaugemalegi. Ettevõtja on juba varem mõista andnud, et SpaceX võib proovida kanderaketti Super Heavy kinni püüda torni abil, mis on varustatud kahe hiiglasuure haaratsiga.

Kui kosmoselaev Starship Kuu või Marsi pinnale jõuab, pole sellel tagasi koju pöördumiseks tarvis sama palju energiat, kuna kummaski sihtkohas on Maa omast hõredam atmosfäär ja nõrgem gravitatsioonijõud.

Kui kõik kulgeb, nagu ette nähtud, kavatseb Musk korraldada kosmoselaeva Starship esmakordse katselennu orbiidile juba tänavu. Selle eesmärgi saavutamine eeldab töökorras Super Heavyt.