Möödunud tehnoloogia-aasta jäi meelde mh seepoolest, kuidas Hiina tehnoloogiahiid Huawei sattus USA-Hiina kaubandussõja mõjul plindrisse nii võrgu- kui ka nutiseadmete tootjana, kus firma on juba pikalt vägevaimate hulgas seisnud.

USA eeskujul otsustasid paljud valitsused Huawei seadmeid oma riigi mobiilivõrkudesse (enam) mitte lubada. See aga ei tähenda, et Huawei peab uue, 5G-mobiilside keskse maailma ehitamisest kõrvale jääma.

Paljud 5G mobiilse interneti "alustalad" ehk valdkonnaga seotud patendid kuuluvad nimelt Huaweile ja nende kasutusõigusi hakkab firma teistele ka "mõistliku" tasu eest pakkuma.

Teiste patentide kasutamine – selle asemel, et kõike ise nullist luua – on nutindusevallas tavaline. Selles äris liiguvad suured summad, mida paisutavad veelgi patendivaidluste-kohtulahingud.

Huawei küsib 5G nutiseadmeid tootvatelt ettevõtetelt oma patentide kasutamise eest kuni 2,5 USA dollarit (2,1 eurot) seadmelt, mis on vähem, kui rivaalid nagu Nokia või Ericsson küsivad.

5G patentide litsentseerimine toob Huaweile firma enda ennustuse kohaselt tänavuse aasta lõpuks umbes 1,1 miljardit eurot. Mida rohkem 5G mobiilside toega seadmeid ilmub, seda rohkem.

CNBC andmetel on Huawei 5G-ndusega seotud patentidest ligi viiendik (ehk 18,3%) mobiilse interneti toimimiseks kriitilise tähtsusega, sh nii 5G kui ka 4G LTE võrkudes, mis on praegu teadupoolest üldlevinud.