Nimelt soostus õunamaja nõudega, et Venemaal müüdavatel iPhone'idel peab leiduma kohe karbist võetuna kohalikke äppe. Täpsemalt saad seadet esimene kord käivitades kohe valida, kas tahad sellele installeerida ka ridamisi kohalikke rakendusi.

Arvestades seda, kui kiivalt Apple oma seadmete ökosüsteemi seni on "kureerinud", sundides kasutajat igal võimalusel kindla käega just Apple'i tarkvara eelistama, mõjub selline muudatus pehmelt öeldes üllatavalt.

Seda enam, et Apple on alati hoolega valinud, milliseid rakendusi üldse iPhone'idele lubada. Venemaale vastu tulles selline kontroll endisel kujul püsima jääda ei saa, nii et iPhone'idesse võib jõuda ka tarkvara, mida Apple pole pärast läbivaatamist turvaliseks tunnistanud.

Meie idanaaber suutis sellise asja läbisurumisega luua pretsedendi, mida mitmed tehnoloogiatootjad kindlasti murelikult (ja teiste maade valitsused huviga) pealt vaatavad

USA ja teiste lääneriikide valitsused nuputavad juba mõnda aega, kuidas Apple'it ja teisi tehnoloogiahiide rohkem kontrollida ja suunata, et vähendada maksude "optimeerimise", monopoli tekkimise ja muid ohte. Tundub, et tulebki lihtsalt härjal sarvist haarata ja see jonnakas loom kindla käega ultimaatumite abil põlvili suruda.

Venemaal müüdavad iPhone'id pakuvad esmasel käivitamisel kohalikke äppe alates 1. aprillist. Nimekirjas on tõenäoliselt äpid firmadelt Yandex, Mail.ru, Kasperspy Lab, Rostelecom jt. Valikus on e-posti, suhtlus-, navi-, viirusetõrje ja muud rakendused.

Seadus ei puuduta tegelikult 1. aprillist ainult iPhone'isid, vaid üldse kõiki nutiseadmeid ja arvuteid, mida Venemaal müüakse.

Androidi nutiseadmete tootjad selles ilmselt suurt probleemi ei näe. Näiteks Huawei pakub Venemaal müüdavatel telefonidel ammu kohalikke eelpaigaldatud äppe. P40 Pro näitel on seal Odnoklassniki, Vkontakte, Mail.ru, VTB Bank, Megafon, Tele2, Yandex jt.

Asjatundjad on varem korduvalt hoiatanud, et sellise nõude pealesurumine võib panna Apple'i loobuma Venemaal tegutsemast. Saame näha. Apple teeb Venemaal kuuldavasti juba praegu paar-kolm miljardit eurot käivet aastas, mis pole firma koguteenistust arvestades kuigi suur summa. Aga hoop au pihta oleks vajadus lahkuda Apple'i jaoks kindlasti.