Lisaks IP68 tolmu- ja veekindlusstandardile on Galaxy XCover 5 eelkäijaga võrreldes ka võimsama akuga (3000 mAh), mis on taaskord vahetatav ning toetab Samsungi kiirlaadimist. Seadme väliseid nuppe saab seadistada sagedasti kasutatavate rakenduste, nagu taskulambi või kaamera, avamiseks.

„Kuna seadet kasutatakse tihti just näiteks ehitusplatsidel, põllul ja ka näiteks matkajate ja ekstreemsportlaste poolt, siis on seadmel olemas ka funktsioon Glove Touch, mis võimaldab seda kasutada kiirelt ilma kindaid käest võtmata," lausus Samsung Eesti mobiilidivisjoni juht Antti Aasma.

Erinevad ühildamise võimalused pakuvad lahendusi näiteks integreerida raadiosaatjafunktsioon Microsoft Teamsis. Push-to-talk funktsioon laseb kasutajatel lihtsa nupuvajutusega kogu päeva jooksul kõigiga ühendust võtta, tehes kolleegidele omavahelise suhtlemise lihtsamaks.

Tarkvara jooksutab Samsungi enda Exynos850 protsessor, 4 GB RAM-i ja kuni 64 GB sisemäluga. Seadme tagaküljel on 16MP (ava F1.8) kaamera. Esikaamera on (kõigest) 5MP (F2.2).