Sprei kannab nime SARS-Cov-2 BioBlock ja näitas esmaste uuringute käigus koroonanakkust tõkestavat toimet.

Tehnoloogia loomist vedanud professor Mart Ustavi sõnul baseerub see hüperimmuniseeritud lehmade ternespiimast toodetud preparaadil.

"Ternespiimal on parim looduslik võime pakkuda vastsündinule esmast kaitsvat immuunsust ema organismi poolt toodetud antikehade abil. Meie omalt poolt töötasime välja lahenduse ternespiima antikehade puhastamiseks, mille tulemus on preparaat koroonanakkust tõkestava sprei tootmiseks," selgitab Ustav.

Professor täpsustab, et SARS-Cov-2 BioBlock ei ole ravim, vaid viirusvastane preparaat, mis töötab ninaneelus limaskestade pinnal, kus saab spetsiifiliselt inaktiveerida COVID-19-haigust tekitavat SARS CoV-2 viirust.

"Rõhutame, et kõnealused antikehad olid tõhusad mitte ainult Wuhanist alguse saanud viirustüve vastu, vaid ka uute, kergemini levivate Suurbritannia, Lõuna-Aafrika ja Brasiilia variantide vastu, mida me uurisime nii biokeemilistes kui ka pseudoviirusega nakatamise katsetes.

Loomkatsed näitasid, et kui tilgutada ternespiimast pärit antikehade lahust ninna üks tund enne suure kogusega SARS-CoV-2-ga nakatamist, siis meie preparaat suutis oluliselt vähendada viiruse tiitrit kopsudes. See viitab, et spreipreparaat suudab ninaneelus SARS-CoV-2 viirust kinni püüda ja neutraliseerida," selgitab prof Ustav.

Ettevõtmise üks vedaja Chemi-Pharmi juht Ruth Oltjer teatab, et järgmiseks toimuvad kliinilised uuringud ja siis algab esimesel võimalusel sprei tootmine.

"Selleks oleme käivitanud katsepartiide tootmise ja esitanud Tartu ülikooli inimuuringute eetika komiteele kooskõlastamiseks kahe kliinilise uuringu protokollid. Uuringud lubavad kinnitada eelkliiniliste katsete tulemusi ning loovad aluse sprei kui profülaktilise vahendi kasutamiseks koroonapandeemia kontrollimisel," ütleb Oltjer.

Spreist võib kasu olla kõikjal, kus sotsiaalne distantseerumine on keeruline, aga ka siis, kui kellegi lähikontaktne on nakatunud – ja lisaks nakatunutel endil, et olla lähedastele vähem nakkusohtlik.

Sprei ei asenda vaktsineerimist ega maski kandmist, vaid on lisameede viiruse nakkusahelate katkestamisel.

Toote valmimise taga seisavad Icosageni Grupp, AS Chemi-Pharm, OÜ Teadus ja Tegu, Eesti maaülikool ja Tartu ülikool.