„Ma olen üpris kindel, et lähema 1,5 kuu jooksul saame öelda välja esimese riigi, kes ütleb, et ta tunnistab meie kaudu tulevaid testitulemuste ja vaktsineerituse sertifikaate. Huvitaval kombel ei ole see riik Eesti. Mis riik see on - seda teatab ta kindlast ise," ütles täna Fortele Nortali partner Taavi Einaste.

Just Nortal on loonud platvormi SimplyGo ning Taavi Einaste kolleegidega seda arendust veab. Tööpõhimõte näeb ette, et riiklikest andmebaasidest kogutakse inimeste nõuolekul kokku nende testitulemused ja vaktsineerimispasside info ning tehakse see kättesaadavaks lennufirmadele ja riikide piirikontrolli asutustele.

„Meil on olemas peaaegu globaalne katvus meditsiinilaborite suhtes ja meil on peaaegu kõigis maailma otstes sõlmitud eelkokkulepped COVID-19 testimislaboritega. Põhimõtteliselt saame me oma platvormile testimistulemusi igast maailma riigist. Lisaks ootame, millal võiks hoo sisse saada Eesti ja WHO ühine initsiatiiv vaktsineerimisandmete turvaliseks liigutamiseks - oleme ka seal ootejärjekorras riik peab lihtsalt välja mõtlema, kuidas ta plaanib sertifitseerida liituvaid teenusepakkujaid," rääkis Taavi Einaste.

Peamine küsimus täna on see, kuhu infot edasi anda: maailmas on lugematu arv lennufirmasid, lennujaamu, riike, piiripunkte, kelle kõigiga peaks SimplyGo platvorm suhestuma.

„Meie nägemus on see, et SimplyGo suhestub nende kõigiga reisiinfo- ja logistikaplatvormide abil - olgu neiks näiteks Amadeus, SITA, IATA ja veel mõned. Koostöös SITAga on süsteemi toimuvist Eestist Dubaisse ja tagasi ka edukalt testitud - kogu ahel töötas," rääkis Einaste.

Kõige keerulisem koht on tema sõnul aga riikide otsused, milliseid andmeid nad vastu võtavad ja usaldavad. Praegu on ju enamuses riikides praktika see, et testimistulemuste ja vaktsineerimise andmetega minnakse piiril paberid näpus ning tihtipeale need sertifikaadid võivad olla võltsitud.

„Meie sooviks on, et riigid ja lennufirmad hakkaksid tunnistama SimplyGo või mõne teise turvalise platvormi kaudu väljastatavaid digitaalseid sertifikaate," oli Taavi Einaste resoluutne.

Mis puutub pikemasse perspektiivi, siis me ju kõik loodame, et koroonaviiruse lõpp paistab. Platvormi sügavam mõte on vältida seda, mis juhtus möödunud aasta märtsis. Kui Hiinast, USAst, Venemaalt või Eestist tuleb uus viirus, siis ei hakataks taas valimatult panema piire kinni, vaid reisimist õnnestub piirata valikuliselt.

Eestis käivad asjad veel paberil

Eesti riigi käest täna Nortal vaktsineeritute andmeid veel kätte ei saa. Käivad laiemad diskussioonid selle üle, et inimestel tekiks õigus digiallkirja abil väljendada Digiloos selgelt tahet oma andmete jagamiseks usaldusväärsete nimeliste lahendustega.

Info vaktsineerimise - sealhulgas koroona vastu vaktsineerituse kohta - laekub juba täna Tervise Infosüsteemi. Infot kuvatakse inimesele endale Digiloos tema e-immuniseerimispassis. Kuidas ja kellele seda aga kuvada saaks?

„Immuniseerimispassi on võimalik ilma allkirja ja templita digiloost välja printida," kõlab terviseameti soovitus justkui 90ndatest.

Amet märgib, et vaktsineerijale väljastatakse üldiselt ka paberkandjal immuniseerimispass koos templi ja allkirjaga.

SimplyGo nägemus on, et rakendus töötaks väga lihtsalt - mõne klikiga tellid oma COVID-19 testi tulemuse või vaktsineerimise kohta käiva informatsiooni haiglast või laborist, millele seejärel saab ligi vastavalt vajadusele lennufirma või piirikontroll. „Puudub igasugune paberimajandus või triipkoodid, andmeid hallatakse turvaliselt ja kaitstuna pettuste eest," lisas Taavi Einaste.

Mida plaanivad Eesti riik, WHO ja Guardtime?

Eesti riik on vaktsineerimisandmete rahvusvaheliseks tunnustamiseks käivitanud koostööprojekti ka Maailma Terviseorganisatsiooni ehk WHOga. Siseriiklikult on sotsiaalministeerium sõlminud arendustöödeks 22.12.2020 vastastikuse koostöö ja mõistmise memorandumi ettevõttega Guardtime, kus tervisevaldkonda veab sotsiaalministeeriumi endine asekantsler Ain Aaviksoo.

Sotsiaalministeeriumi e-teenuste arengu ja innovatsiooni valdkonna nõunik Aurora Ursula Joala ütles sel nädalal Fortele Eesti ja WHO omavahelise projekti eesmärk on luua globaalne andmevahetuskiht terviseandmete koostalitlusvõime jaoks, mis pikemas perspektiivis on palju laiem kui vaktsineerimisalase info vahetamine.

„Selle projekti raames on loomisel riikide ülene turvaline andmevahetuskiht, mis esialgu keskendub vaktsineerimissertifikaatide piiriülese koostalitlusvõime eelduse loomisele. See tähendab, et kui inimene, kes on saanud vaktsiini nt Tais ja tal on nt arendaja X vaktsineerimissertifikaat ja ta reisib sellega Taani, kus kasutusel oleks nt arendaja Y vaktsineerimissertifikaadid, siis oleks võimalik piiri peal ühel süsteemil teist ära tunda," ütles Joala.

Koostöös Guardtime'iga ollakse välja töötamas QR-koodil põhinevat piiriülest lahendust COVID-19 vaktsineerimise tõendamiseks. Arendatav lahendus põhineb Guardtime KSI-tehnoloogial, on sarnane olemasolevale (patsiendile kättesaadav Digiloo portaalist) ning võimaldab tõendada ja QR-koodiga kuvada tervishoiutöötaja poolt tervise infosüsteemi edastatud info tõesust.

Praegu on lahendusi loodud palju, kuid mitte ükski neist eraldiseisvalt ei suuda tagada seda, et selle lahenduse sertifikaadi tunneks teine riik ära, kui see teine riik kasutab mingit teist lahendust.

Samaaegselt ollakse sarnast andmevahetuskihti loomas ka Euroopa Liidu tasandil, mis oleks hiljem ühildatav Eesti ja WHO loodava globaalse andmevahetuskihiga.