Heakene küll, sulle pakuti koroonaviiruse vastu vaktsineerimist ja sa olid sellega nõus. Kuidas nüüd kindlaks teha, et pakutud aeg on sobiv – sest äkki sa juba salaja kannad nakkust? Terve hulk inimesi põeb COVID-19 läbi ju ilma sümptomiteta.

Mis võib juhtuda, kui koroonasüsti saab juba viirusega nakatunu? Hea küsimus nõuab asjatundlikku vastust. Fortele andis selle Tartu ülikooli peremeditsiini kaasprofessor ja Eesti perearstide seltsi kuuluv Marje Oona.

Oona ütleb, et see inimene võib ikka haigeks jääda – kui ta on juba nakatunud, siis vaktsiin ei jõua nii kiiresti mõjuma hakata. "Haiguskulgu vaktsineerimine sel juhul ei mõjuta – ei raskemas ega kergemas suunas," rahustab ta.

Aga kui kindlalt seda praeguste teadmiste põhjal väita saab, et haiguskulgu vaktsineerimine sel juhul ei mõjuta, eriti raskema poole?

"Nii haigestumisi kui ka vaktsineerimisi on maailmas juba päris palju olnud ja vahetult enne vaktsineerimist nakatunutel ei ole haiguskulg tavapärasest raskem, aga mitte ka kergem," kinnitab Oona.