Taani ja Hollandi juhtimisel nõutakse Euroopa Komisjonilt ambitsioonikamate eesmärkide seadmist, et vähendada transpordisektori poolt õhku paisatavaid kasvuhoonegaase. Et toetada üleminekut elektrisõidukitele, on nende sõnul vaja seada niiöelda “väljajuurimistähtaeg”.

Taani kliimaminister Dan Jorgensen sõnas eile: “Me peame üleminekut keskkonnasõbralikele lahendustele kiirendama ning seaduseloojatena saatma autotootjatele ja tarbijatele üle terve Euroopa Liidu selgeid signaale.”

Lisaks Taanile ja Hollandile soovivad sama ka Austria, Belgia, Iirimaa, Kreeka, Leedu, Luksemburg ja Malta.

Juunis paneb Euroopa Komisjon kokku uutele sõidukitele mõeldud karmimad nõuded, mille eesmärgiks on vähendada EL kasvuhoonegaaside õhku paiskamist 2030. aastaks vähemalt 55% võrra ning jõuda 2050. aastaks kliimaneutraalsuseni.

9 liikmesriigi sõnutsi vajavad CO2 nõuded karmistamist ning EL peab investeerima heitmevabade sõidukite laadimis- ja tankimisvõrgustikesse. Lisaks peaks riikidele antama vabamad käed, et ka isekeskis sisepõlemismootoriga autode müügi lõpetamise poole liikuda.

Paljud autotootjad on juba välja öelnud oma tärminid, millal elektrisõidukitele üle minnakse. VW tahab, et 2030. aastaks moodustaks 70% Euroopa müügist vaid elektrisõidukid. Volvo, Ford, Jaguar ja Bentley plaanivad pakkuda vaid elektrilisi mudeleid 2030 või varem.

Ühendkuningriigi valitsus plaanib uute sisepõlemismootoriga sõidukite müügi keelustada 2030. aastaks. Eelmisel aastal moodustasid elektriautod ja hübriidid Euroopa Liidus müügist pea 10%.