Valkude, eriti liha osakaalu vähendamine toiduvalikus aitab elada tervelt kõrge vanuseni. Selle üks üllatav põhjus on asjaolu, et vähem liha söömine sunnib kudesid tootma vesiniksulfiidi (H2S), gaasi, mis sissehingamisel on mürgine ja haiseb mädamuna moodi, kuid kehasiseselt toetab tervist.

Üldiselt ei soovi keegi vesiniksulfiidiga kokku puutuda — see haiseb jubedalt, moodustab osa kõhutuulest ja selle toksiline olemus on seostatav vähemalt ühe massilise väljasuremise lainega meie planeedil.

Samas toodab organism seda gaasi väikeses koguses ise ja rakendab virgatsmolekulina ehk keemilise sõnumitoojana. Viimasel ajal on seosed toiduvaliku ja H2S-i tootmise vahel hakanud selgemaks saama.

Mõnikord võib vähem toitu tähendada soodsat mõju tervisele. Teadlased on täheldanud, et hoolikalt tasakaalustatud, ent piiratud toiduvalik pikendab katsealuste organismide tervena elatud eluaja kestust.

Kuid kuna vananemine ja pikaealisus on keerulised protsessid, on seni olnud keeruline täpsustada, millised mehhanismid neis osalevad. Hiljutine uurimus heidab sellele küsimusele valgust näidates, et H2S etendab tervena vananemise juures kriitilise tähtsusega rolli.

11 576 täiskasvanult USA riikliku toitumisuuringu NHANES III raames kogutud andmed näitasid, et selliste toitude, milles on palju väävlit sisaldavaid aminohappeid, osakaalu piiramine toiduvalikus võib vähendada krooniliste haiguste nagu diabeet ja südamehaigused ilmnemise tõenäosust, soodustades samas hea tervise juures kõrge vanuseni elamist.

Paraku leidub väävlisisaldusega aminohappeid ohtralt lihas, piimatoodetes ja munades, mida kipume oma toidukorvidesse üsna sagedasti kuhjama.

Punanes lihas on väävlit sisaldavaid aminohappeid eriti rikkalikult, ent neid sisaldavad palju ka nt kala ja valge linnuliha (vähemal määral tume linnuliha). Üleminek taimsetele valkudele aitaks nende ühendite hulka toiduvalikus vähendada.

Kaunviljad — oad, läätsed ja herned — on head valguallikad, milles leidub vähe väävlit sisaldavaid aminohappeid. Samas tuleb olla ettevaatlik sojavalguga, millest valmistatakse tofut ja muid toite ning mis sisaldab üllatavalt palju väälisisaldusega aminohappeid. Paljud juurviljad nagu brokkoli sisaldavad samas küll palju väävlit, aga mitte osana aminohapetest.

Kindlasti tuleks silmas pidada asjaolu, et väävlit sisaldavatel aminohapetel on oluline roll organismi kasvamise juures, mistõttu lastele pole väävlisaldusega aminohapete poolest vaene toiduvalik soovitatav.

Võib tunduda kummaline, et taoline toksiline gaas aitab meie tervist hoida, kuid see omadus võib pärineda väävligaasirikka atmosfääriga ürgsel Maal elanud algelistelt eluvormidelt.

H2S-põhise signaalivahetuse tähtis roll on hakanud teadlastele üha selgemaks saama. Näiteks on selgunud, et see võib leevendada põletikke, mistõttu võib see tulevikus leida rakendust artriidiravimi või valuvaigistina.

Seejuures on oluline toimetada vesiniksulfiid turvaliselt täpselt sinna, kus seda vaja läheb. Praegu on juba mitu farmaatsiafirmat ametis selliste ühendite väljatöötamisega, mis seovad vesiniksulfiidi sel ajal, kui see organismis liikleb, ning vabastavad väikeste annustena kudedesse.

Võimalik, et tulevikus hakatakse selliseid protseduure rakendama tervena kõrge eani elamise soodustamiseks. See oleks kasulik, kuna väävlit sisaldavate aminohapete poolest vaesest toiduvalikust kinni pidamine ei tule paljudel eriti hästi välja.