COVID-19 kõige levinumad sümptomid on palavik, kuiv köha ning maitse- ja lõhnataju kaotus, paljudel esineb ka peavalu, lihase- ja liigesevalu, nina ummistumist ja kurnatust.

Lööve on vähem levinud sümptom. Siiski on oluline teada, kuidas COVID nahka mõjutab. Üks hiljutine uurimus näitab, et 17%-l COVIDi-patsientidest, kellel esines rohkem kui üks sümptom, ilmnesid esimesena just nahalööbed ja 21%-l patsientidest olid lööbed haiguse ainus sümptom.

Suutlikkus märgata COVIDi mõjusid nahale võib aidata haigust varem tuvastada (või muus osas asümptomaatilistel inimestel üldse diagnoosida). See omakorda võib aidata haiguse levikut piirata.

Saidil The Conversation ilmunud artikli põhjal kirjeldame järgnevalt nelja nahalööbe tüüpi, mille suhtes tuleks valvas olla.

Külmamuhu-laadsed nahakahjustused

Need on punetavad, tursunud või ketendavad lesioonid e nahakahjustused, mis ilmnevad peamiselt varvastel ja taldadel. Ühe kuni kahe nädala jooksul kahjustused luituvad ja tasanduvad ning lõpuks kaovad ilma ravita.

Arvestatavat hulka nahakahjustusi on täheldatud peamiselt teismelistel ja noortel täiskasvanutel, kellel muid sümptomeid ei esine või kellel need on leebed.

Kahe rahvusvahelise aruande raames (1 ja 2), milles kirjeldati oletatavasti COVID-iga seonduvaid nahaprobleeme, teatas u 60% patsientidest selliste nahakahjustuste esinemisest.

Kuna nahakahjustused seonduvad aga peamiselt haiguse leebe vormiga, ei peetud paljudele neisse uuringutesse hõlmatud patsientidele COVID-19-testi tegemist sümptomite ilmnemise ajal vajalikuks ning 55% olid muus osas asümptomaatilised. Seetõttu pole kindlalt kinnitatud vahetut seost COVID-iga ja on võimalik, et nahakahjustusi põhjustas mõni muu kaasuv tegur.

Seni pole päris selge, millal kahjustused ilmnevad ja mis täpselt neid põhjustab. Võimalik, et kas immuunreaktsiooni või viiruse põhjustatud kahjustused veresoontele toovad kaasa rakkude kärbumist ja arvukaid tillukesi hüübinud vere klompe varvastes.

Makulopapulaarne lööve

Seda tüüpi löövet iseloomustavad kõrgenenud ja luitunud laigud nahal. 375 Hispaania patsienti hõlmanud uuring näitas, et 47%-l patsientidest, kellel ilmnesid COVID-iga seonduvad nahaprobleemid, esines sellist tüüpi lööve.

Makulopapulaarne lööve seondus COVID-19 tõsisemate sümptomitega ja seda esines peamiselt keskealiste kuni eakate patsientide torsol. Lööve lõi välja 20–36 päeva pärast nakatumist ja vältas 7–18 päeva.

Eksperdid oletavad, et löövet põhjustab immuunsüsteemi ülereageerimine. Kirjeldatud faas võib avalduda 7–10 päeva pärast nakatumist, toob kaasa kudede kahjustusi ning võib haiguse kulgu rängemaks muuta või koguni surma põhjustada.

Nõgestõbi ehk urtikaaria

Seda iseloomustavad sügeleva naha kõrgenenud laigud. Nelja Hiina ja Itaalia haiglat hõlmanud uuringus ilmnesid nõgestõve sümptomid 26%-l patsientidest, kellel esines nahaprobleeme.

Nõgestõve nähud avalduvad enne muid sümptomeid või nendega samaaegselt, tänu millele on neist kasu haiguse diagnoosimisel. Sümptomid on sagedasemad keskealistel patsientidel ja seonduvad haiguse tõsisema kuluga.

Teadaolevalt kutsuvad nõgestõbe esile viirusnakkused, mis immuunsüsteemi reaktsioonide kaskaadi tagajärjel põhjustavad rakkude lagunemist ja histamiini nõristamist. Pealeselle on nõgestõbi teadaolevalt paljude COVID-19 raviks kasutatavate ravimite, nt kortikosteroidide ja remdesiviri kõrvalnäht.

Vesikulaarsed nahakahjustused

Vesikulaarseid lesioone ehk nahakahjustusi iseloomustavad läbipaistva vedelikuga täidetud villid e vesiikulid, mis meenutavad tuulerõugete sümptomeid. Neid esineb harvem; mainitud Hispaania uuringus ilmnesid villid vaid 9%-l patsientidest, kes nahaga seonduvatest sümptomitest teatasid.

Samas hindavad eksperdid selliseid ville eelloetletud haigustunnustest spetsiifilisemaks COVID-19 sümptomiks, mistõttu neist on rohkem abi haiguse diagnoosimisel.

Villid paistavad esinevat peamiselt haiguse leebet vormi põdevatel patsientidel u 14 päeva pärast nakatumist. Arvatavasti põhjustab villide teket pikaajaline põletik, mille käigus antikehad ründavad naharakke ja kahjustavad nahakihte, tekitades vedelikuga täidetud ville.