91-aastase mehe elus ei pruugi enam palju põnevat juhtuda. USAs San Diegos elav Paul Grisham võib aga omapärase loo rääkida: ta sai tagasi rahakoti, mille kaotas... 53 aasta eest Antarktikas, vahendab The Guardian.

"Olin sellest täiesti rabatud. Terve pikk rida inimesi oli sellega seotud, et mind üles leida ja rahakott tagasi anda," muljetab ta.

Rahakotis olid mh tema töötõend, juhiload, infoleheke, mida ette võtta tuuma-, bioloogilise relva või keemiarünnaku puhul ning kviitungid rahasaatmisest abikaasale.

Härra Grisham veetis USA mereväe meteoroloogina töötades 13 kuud (aastatel 1967–1968) Antarktikas. Ta oli sinnamineku eel abiellunud ja kahe väikelapse isaks saanud. "Ma täiega puiklesin, et just sel ajal sinna minna," meenutab ta.

Üle poole sajandi kaotsis olnud rahakott tuli taas lagedale hoiukapi tagant, kui selle koduks olnud hoone McMurdo uurimisjaamas Rossi saarel lammutati.

Omaniku ülesleidmiseks pidid mitmed "amatöördetektiivid" siiski omavahel nii tavalisi kui ka e-kirju vahetama ning Facebooki teel suhtlema.