Moodne tehnoloogia on palju võimekam, kui tavaelus tihti vajame. Isegi tavaline telefonilaadija pakub nüüd rohkem arvutusvõimsust kui inimesed esmakordselt Kuule viinud arvuti. Ja hetkel meie punast naaberplaneeti väisavat kulgurit jooksutab... Apple'i protsessor aastast 1998.

See protsessor pärineb omaaegsest väga edukast kõik-ühes-tüüpi (ehk pealtnäha kõigest monitorist koosnevast) arvutist iMac G3, mida Apple tootis aastatel 1998–2001.

PowerPC 750 protsessor valmis Apple'i, Motorola ja IBM-i koostöös ning pakub ühetuumalist töötlust 233 MHz võimsusega. Nagu selgub, sellest piisab, et NASA praeguse Marsi-missiooni üht tähtsat osa käigus hoida.

Maavälisteks missioonideks, aga ka lihtsalt väga tähtsate digisüsteemide käigushoidmiseks kasutatavad firmad ja asutused tihti just vana tehnoloogiat, kuna seda on palju testitud, nii et võimalikud plussid ja miinused on üsna hästi teada.

Kui saata ligi kaks miljardit eurot maksnud aparaadi Maast vähemalt 62 miljoni kilomeetri kaugusel asuvale naaberplaneedile, siis on seda käigus hoidva protsessori töökindlus oluliselt tähtsam kui uusima ja vägevaima tehnoloogia kasutamine.

PowerPC 750 erivariant RAD750 hoiab käigus nii Perseverance'i kui ka näiteks umbes sadat satelliiti, mis hetkel Maa ümber tiirlevad. See peaks välja kannatama temperatuurivahemikku -55 kuni 125 °C ning 2000 kuni 10 000 grei suurust kiirgusdoosi.

NASA kulgur Perseverance ehk Percy maandus 18. veebruari õhtul Marsi pinnal, eesmärgiga sealt elu (jälgi) otsida, kivi- ja pinnaseproove võtta ja testida, kas sealsest atmosfäärist saaks hapnikku toota.