Soome politsei on katalüsaatorivarastega püsti hädas ja buumi lõppu ei paista, kirjutab Accelerista.com.

Katalüsaatorite vargused pole võõras teema Eestiski, ent Soomes on see muutunud lausa massiliseks: varastel on suur ahvatlus saada kätte katalüsaatorites sisalduvad väärismetallid nagu plaatina, pallaadium ja roodium.

Nimetatute hinnad on pidevalt kasvanud, kusjuures roodiumi ja pallaadiumit loetakse kaheks maailma kalleimaks väärismetalliks. Olenevalt katalüsaatorist võib varganägu teenida sadu eurosid.

Kurikaelad käituvad Soomes nagu Eestiski: tegutsetakse öö varjus, elumajast kaugematel parkimiskohtadel, ent üha rohkem on selliseidki olukordi, kus vidin viiakse ära magava peremehe nina alt.

Parkivale autole lükatakse kiiresti tungraud alla, katalüsaator saetakse väljalaskesüsteemi küljest ära ja viiakse minema.

Vargad ei põlga ära ühtegi autot, kuid eelistatult tehakse “paljaks” vanemaid sõidukeid: varasemalt toodetud katalüsaatorites on kasutatud suuremas koguses väärismetalle.

Jääb siiski arusaamatuks, kuidas õnnestub häälekaid metallitöid öisel ajal nii märkamatult sooritada. Enamasti käivad katalüsaatorite vargused lainetena ning kohalikus kogukonnas levib kiiresti info.

Soome politsei andmetel pannakse vargusi toime kõigis Soome piirkondades ning need on jätkunud ka tänavu, varaste hulgas on nii soomlasi kui ka välismaalasi, kahjuks ka lähivälismaalasi. Näib, et isegi piiride sulgemisest pole abi.