USA saatkonna teatel tegid ülelennu Texase osariigi Dyess õhubaasi 7. pommitajate lennutiiva pommitajad B-1B Lancer. Nad täitsid ülesannet, mis viis neid rahvusvahelises lennutsoonis üle Põhjamere ning Läänemere ja ka üle Eesti.

Pommitajaid saatsid Itaalia õhujõudude hävitajad, mis paiknevad Leedus Balti õhuturbe missiooni raames, ning praegu Eestis paiknevaid Balti õhuturbemissioonil osalevaid Saksamaa õhuvägede hävitajaid.

B-1B Lancer tüüpi lennukit peetakse Ameerika Ühendriikide kaugpommitajate kandvaks jõuks, see võimaldab kiiresti ja suures koguses kohale tuua nii täpsusrelvi kui ka mitte-täpsusrelvi.

"Meie harjutus saadab selge sõnumi, et oleme Balti liitlastele vankumatult pühendunud. Meil on ühine eesmärk tagada regionaalne julgeolek," kommenteeris USA õhujõudude Euroopa ja Aafrika vägede juht kindral Jeff Harrigian. "

Ameerika Ühendriigid on alates 2015. aastast panustanud kaitsekoostöösse Eestiga enam kui 200 miljonit dollarit. Samuti korraldavad USA ja Eesti igal aastal mitmeid õppusi ja sõjaväelaste koostööprojekte.