See aga ei tähenda, et verinoorte COVID-19-patsientide haiguslood ei suuda teadlasi üllatada.

The Washington Post kirjeldab juhtumit, kus Children's National Hospital'i (USA riikliku lastehaigla) arstid leidsid vastsündinu organismist 51 418 korda rohkem SARS-CoV-2 viirust kui ootuspärane.

Kuna nii väikesed lapsed reeglina COVID-19-sse ei haigestu, eriti veel nii raskelt nagu see noor ilmakodanik, uurisid arstid teda lähemalt. Nad leidsid selle käigus seniteadmata koroonaviiruse tüve, mis sisaldab mutatsiooni N679S.

"See võib olla kokkusattumus, aga seos on päris tugev. Kui patsiendi kehas on tavapärasest tohutult rohkem viirust ning see on [tavalisest] täiesti erinev variant, on need asjad tõenäoliselt seotud," ütles haigla nakkushaiguste osakonna juht Roberta DeBiasi.

Sellest ei maksa kohe järeldada, et uus tüvi lasigi viirusel organismis niimoodi "vohada" – beebides paljunebki viirus tavaliselt jõudsalt, mis on seotud nende alles areneva immuunsüsteemiga – või uus tüvi on lastele ohtlikum.

Küll aga tekitab lugu küsimusi, kuidas uudsed koroonaviiruse tüved lapsi mõjutada võivad. USAs on koroonaviiruse tüvede uurimise ja avastamisega lood kesised, nagu Forte hiljuti kirjutas.

WP kirjeldatud juhtum leidis aset möödunud septembris ja väikelaps on vahepeal kenasti paranenud.

Washington Posti osutusel on USAs positiivse koroonatesti teinud 11. veebruari seisuga üle kolme miljoni lapse. COVID-19 või sellega kaasnenud haiguse tõttu on surnud neist vaid 270.

Selle uudise aluseks olnud teadusartikkel on praegu veel eelretsenseerimata ja ilmus 10. veebruaril eeltrükiserveris medRXiv.