„Ma arvan, et asi on ikkagi inimeste enda käitumises - selles, kui hästi nad ise kõiki vajalikke ettevaatusabinõusid kasutavad. Ma arvan, et 80-90 protsenti nakkuse tõusust on välditav klassikaliste meetoditega, millest on kogu aeg räägitud," ütles Radko Avi Fortele.

Radko Avi tegutseb koroonaviiruste täisgenoomide analüüsiga tegelevas meeskonnas nimega KoroGeno-EST. Just see töörühm selgitab välja, kas ja kui laialdaselt levivad Eestis koroonaviiruse tüved, nende hulgas viimasel ajal rohkelt kõneainet pakkunud Lõuna-Aafrika Vabariigi (LAV), Suurbritannia (UK) ja Brasiilia variandid, ning ka mõned kitsamad mutatsioonid, näiteks praegu USAs pead tõstev nimega E484K.

Tartu ülikoolis sekveneeritakse neid positiivseks tunnistatud teste, mis pärinevad Eestisse sisenemisel võetud proovidest või kelle nakkusallikas on teadmata või milles tuvastatud viirus on S-geeni mutant - kelle S-geenis on väike jupp puudu. See mutatsioon esineb just kurikuulsas Suurbritannia tüves.

1.jaanuarist kuni siiamaani on ülikoolis genotüpeeritud kokku 531 tüve, neist 147 on olnud S-geeni mutandid. Suurbritannia tüvesid on