Esmatutvus saabus tarkvaraarendajatele mõeldud eelvaate-variandina, mis tähendab, et see pakub huvitavat eelkõige arendajatele ega anna valmistootest veel ammendavat ülevaadet.

Proovida saab Android 12 hetkel uuematel Pixel-telefonidel (mudelid 3, 3a, 4, 4a ja 5) ning kindlatel Android TV põhistel nutiteleritel. Samuti jooksutab seda Android Studio emulaator.

Tavakasutaja tähelepanu väärib:

* Android 12 toetab senisest laiemat valikut meediafaile, nt AVIF

* ekraaninäppimise alternatiiviks žestide kasutamine muutub lihtsamaks

* sisu kleepimise (ingl paste) võimalused muutuvad mitmekesisemaks, nt teatud äppides pukseerimisvaliku abil (arvuti ja hiirekasutajatele ammu tuntud drag and drop)

* arendajad saavad äppidele lisada videomängumaailmast ammu tuntud värinafunktsiooni, et eri olukordi ja tegevusi seadet väristades rõhutada. Nt rallimängus karmil maastikul viibides hakkab seade rohkem värisema kui tasasel teel. Ka võib kontaktisikutega siduda kindlaid värinaid, et kohe aru saada, kes helistab.

* opsüsteemi ülesehitus võimaldab Google'il sinna Play Store'i kaudu ruttu turva- ja muid tähtsaid tarkvaratäiendusi saata, ilma et kasutaja peaks süsteemiuuendust ootama

Mõni uuendus jääb arendustiimi sõnastuses veel üsna hägusaks:

* teavitused muutuvad moodsamaks, kergemini kasutatavaks ja funktsionaalsemaks, üleminekud ja animatsioonid sujuvamaks. Sellest võib järeldada, et kasutajakeskkond on veidi sujuvam ja nägusam kui enne ning teavitused saabuvad rutem

Kõik eelnev on muidugi hea ja tore, aga Android 12 huvilisi jääb kindlasti kummitama selle levimise kiirus, nagu kõigi eelnevate suurte väljalasete puhul.

Hetkel on Androidi seadmetel levinuim opsüsteem ligi pooleteise aasta vanune Android 10 (turuosa jaanuari seisuga 45,29%). Mullu septembris saabunud väljalase 11 jooksutab alles 3% maailmas kasutusel Androidi seadmetest.

Tootja foto