Lähinädalatel algava teaduseksperimendi viivad läbi erineva taustaga asjatundjad, sh Imperial College Londoni ülikooli teadlased, riigipalgalised rahvatervishoiu- ja vaktsiiniasjatundjad ning kliiniliste katsete läbiviimisega tegelev firma hVIVO.

Vabatahtlikuna osaleb The Guardiani osutusel kuni 90 noort tervet inimest vanustes 18–30, keda SARS-CoV-2 viirusega nakatatakse. Nad ei tohi olla varem COVID-19 põdenud.

Teadlased uurivad, kui palju viiruseosakesi inimene nakatumiseks vajab, kuidas noored terved sümptomiteta nakatunud viirust teistele edasi annavad ja kuidas immuunsüsteem täpselt viirusele vastab.

Osalejad on eksperimendi vältel kogu aeg tervishoiutöötajate ja teadlaste jälgimise all, viibides ööpäevaringselt (vähemalt kahe nädala jooksul) Londonis asuvas Royal Free haiglas. Nad annavad seal ka iga päev vereproove ja ninast koroonateste.

Kui osalejad koju lastakse, jäävad nad järgneva aasta jooksul siiski arstide jälgimise alla. Kogu selle aastase kohustuse eest saab igaüks kuuldavasti 4500 inglise naela (5213 eurot) hüvitist. Valitsus toetab uuringut 33,6 miljoni naelaga.

Nakatamiseks kasutatakse Ühendkuningriigis möödunud suvel ringelnud viirust, mitte hiljuti tähelepanu kogunud uuemaid tüvesid. hVIVO andmetel võib tulevikus sarnaseid inimkatseid teha ka uuemate tüvedega, aga iga variandi loomisele kuluks 3-4 kuud.

Selline teaduskatse on kiireim viis koroonavaktsiinide tõhusust testida, mh kui suuri annuseid ja kui ruttu oleks mõistlik inimestele süstida.

Säärastes inimkatsetes pole iseenesest midagi uut. Sarnased katsed on aidanud luua näiteks koolera- ja gripiravimeid.