"Märkisin end haigeks, HOIA lakkas töötamast," teatab üks rakenduse kasutaja.

"Märkisin end haigeks, mille peale hoia äpp lakkas töötamast. Pole seni uuesti tööle hakanud," kurdab teine.

"Tuleb kustutada ja uuesti alla laadida, siis saab taas "töötava" rakenduse," pakub kolmas lahendust.

Forte asus nende signaalide pinnalt asja uurima ja selgus, et nii ongi: rakendus lõpetab pärast seda, kui kasutaja on Digiloo abiga tuvastanud enda nakatumise, lähikontaktsete monitoorimise. Koroonahaige äpi avavaatesse ilmub ka teade „Äpp ei tööta" ning märge, et lähikontaktsete salvestamine on lõpetatud.

Ehk siis: HOIA annab küll nähtavasti teistele äpikasutajatele jätkuvalt teada, kui haige mobiil nende läheduses on, ent haige ise teiste koroonahaigete kohta enam iial infot ei saa isegi pärast seda, kui ta on tervenenud. Teade „Äpp ei tööta" võib tekitada vastupandamatu soovi rakendus oma mobiilist eemaldada ja nii ei jõua ka hoiatused haige kohta enam teisteni.

Rakenduse loonud sotsiaalministeeriumi arendusüksus TEHIK teatas meile, et tegelikult on rakenduse avavaatesse tulev teade vale ja äpp töötab edasi ka pärast enda haigeks märkimist.

„Rakendus ei lakka töötamast, vaid on haiguse tuvastamisel ja inimese poolt kinnitamisel oma töö teinud," ütles Fortele TEHIKu esindaja Karilin Engelbrecht.

„Peale haiguse kinnitamist eeldame, et inimene püsib kodus isolatsioonis ja äpp ei pea teavitusi edasi saatma," jätkas Engelbrecht. Sellest vastusest võib järeldada, et koroonahaige äpp ei edastada üldse enam mitte kuskile teavitusi ei kasutajale endale ega tervete inimeste mobiilidele.

Karilin Engelbrecht kinnitas ka ühe kasutaja pakutud lahendust äpi uuendamiseks: „Kui inimene terveneb, siis on tal võimalus kas rakendus taas alla laadida või äpi seadetest andmed kustutada ning see alustab oma tööd otsast peale."

HOIA rakendust oli eilseks alla laaditud 264 489 korda. Läbi rakenduse on end haigeks märgitud 3491 korda, millest aktiivseid haigusjuhte on 446.

Rakendus ei võimalda arendajatel ka anonüümselt välja uurida, mitmel juhul on äpp inimesi lähikontaktist koroonahaigega hoiatanud. Seega pole teada, kas see äpp on kasulik.