„Miks tuleb diabeetiku keha viirusega halvemini toime, kui veresuhkur on kõrge? Kui oled jäänud haigeks, võitleb su keha viirusega ja vabastab selles võitluses palju aktiivseid aineid, mis tõstavad veresuhkrut. Keha vabastab ka varuks talletatud suhkrut, et anda sulle energiat paranemiseks. Samas ei tule keha toime veresuhkru normaliseerimisega ja pikemat aega kõrge veresuhkru tõttu tõuseb raske üldseisundi kujunemise risk. Nendeks on diabeetiline ketoatsidoos ja hüperosmolaarne seisund," ütles dr Jakovlev.

Ta selgitas, et keha peab võitlema viirusega ja samas suutma hoida organismi tasakaalu, see nõuab suurt pingutust ja sageli ka meedikute abi.

„Kui oled jäänud haigeks, siis mõõda kodus veresuhkrut sageli päeva jooksul, mitte ainult hommikuti. Manusta igapäevaseid diabeediravimeid, nii suukaudseid kui süstitavaid. Kui veresuhkrunäitajad

püsivad mitme päeva jooksul kõrged ja enesetunne halveneb, võta ühendust oma arstiga," soovitas arst.

Ta kinnitas, et vaktsineerimine on kõige efektiivsem viis haigestumist ja raske üldseisundi väljakujunemist vältida. „Soovitame kindlasti vaktsineerida koroonaviiruse vastu, kui sulle sellist võimalust pakutakse," ütles ta.

Jakovlev lisas, et raske koroonaviiruse infektsiooni väljakujunemiseks diabeetikutel on kindlad riskifaktorid - kõrgem iga, halvem diabeedi kompensatsioon, suurem kaal, diabeedi tüsistuste ja kaasnevate haiguste, nagu näiteks kõrge vererõhk, olemasolu.