Naaberplaneet Marss on teadlastele ja kosmosevallutajatele hetkel nii huvitav. Püsimatu tehnoloogiaguru Elon Musk lubab inimesed sinna saata juba selle kümnendi teisel poolel, USA kosmoseagentuur NASA millalgi 2030ndatel...

Mullu juulis startisid punase planeedi poole kolme riigi missioonid, millest kaks (AÜE, Hiina) on juba kohal ja kolmas (USA) peaks ka kohe jõudma. Esialgu ilma inimesteta muidugi.

Neid ootab Marsil juba NASA marsikulgur Curiosity (ee Uudishimu), mis jõudis sinna 6. augustil 2012 ning on vahepeal usinalt kohalikku elu(tut)olu uurinud – täpsemalt kliimat ja geoloogiat.

Curiosity videosalvestustest on kokku pandud ka järgnev video, mis näitab, kui ebamaine tõesti Marsil viibimine oleks. Igav liiv ja tühi väli, ainult tuul ulub...

Marss on nüüd külm ja kuiv, aga teadlased usuvad, et see oli kunagi soe ja seal leidunud vees võis olla mikroorganismide kujul elu. Aga planeedi atmosfäär haihtus umbes miljardi aasta eest ja vesi koos sellega – mille põhjustest on Forte varem kirjutanud.