Donald Trumpil oli USA presidendiks olemise aja jooksul küll arvukalt toetajaid, aga tema vastased on toonud mõjuvaid näiteid, kuidas ta seda tähtsat ametikohta täites pigem kahju tegi, kui kasu tõi.

Üks huvitav hiljutine näide on mainekas Briti teadusajakirjas Lancet ilmunud 49-leheküljeline aruanne.

Terviseasjatundjate komisjon teatab selles, et Trumpi kui presidendi tegevusega saab seostada ainuüksi 2018. aastal vähemalt 461 000 ameeriklase ebavajaliku surma, 2019. aastal aga 22 tuhande.

Ehk siis väidavad nad, et kõik nood ameeriklased poleks tollal tingimata surnud, kui Trump teinuks presidendina kasulikumat tööd.

Lanceti toimetuse poolt kokku kutsutud komisjon alustas tegevust 2017. a aprillis ning jälgis Trumpi otsuseid rahvatervishoiu, keskkonnakaitse ja muu säärase vallas, mis rahva eluiga ja suremust otseselt mõjutasid.

Muu hulgas tühistas Trump presidendina vähemalt 84 elukeskkonda ja inimeste tööalast kaitset puudutavat reeglit, millest rahva tervis kannatas.

Märkimata ei jää ka – juba varem palju meediatähelepanu kogunud – Trumpi "õõvastav reaktsioon" USAd tabanud koroonapandeemiale, mis võinuks asjatundliku tegutsemise puhul palju vähem kahju teha.

USA edestab kõike teisi riike nii positiivsete koroonatestide arvu kui ka COVID-19-surmade poolest, vastavad arvud on Forte uudise koostamise hetkel ligi 27,9 miljonit ja 483 200.

Komisjon tõi ka välja, et kuigi president Trumpi teod ja otsused olid kahjulikud, olid paljud neist vaid USA eelmiste valitsejate poliitika pikendused, mis viimase enam kui 40 aasta jooksul käiku lastud. Trump lisas ammu küpsenud koogilõigule vaid omapoolse surmava kirsi.

Komisjon soovitab USA uuele presidendile Bidenile enamat kui Donald Trumpi tehtud kahju parandamine.

Nad leiavad mh, et militaarvaldkonnale kulutatav 3,4% riigieelarvest peaks kahanema 1,4%-le ning sellest võidetud rahaga tuleks asuda peatse kliimakatastroofiga võitlema.