Xiaomi ei jäänud saatusekaaslaste kombel kauaks lepitust manguma, vaid kaebas otsuse kibekähku kohtusse. Siin on tähtis roll ilmselt põhjusel, et Trump pole enam võimul ja uus president Joe Biden tundub palju mõistlikum.

USA kaitse- ja rahandusministeeriumite vastu suunatud kohtukaebuses nimetab Xiaomi USAst investorite kaasamise keeldu ebaseaduslikuks ja Ühendriikide põhiseadusele vastukäivaks.

Xiaomi nimetas valeks ka keelu seadmise põhjenduse, nagu firma oleks seotud Hiina sõjaväega. Lisades, et USA investorite kadumine (keda on Xiaomi aktsiaomanike hulgas märkimisväärne hulk) teeks ettevõttele kohe ja raskelt kahju.

Xiaomi põhjamaade ning Kesk- ja Ida-Euroopa pressiesindaja kinnitas Fortele, et keeld sunnib USA investoreid Xiaomi aktsiatest vabanema 14. jaanuariks 2022, ja nad ei saa enam vastavaid aktsiaid hankida alates tänavu 15. märtsist.

Xiaomi kaebusele annab lahenemislootust tõik, et firma ei paku võrguseadmeid (nagu eelnevalt kaubandussõja risttulle jäänud Huawei) ja seega pole Hiina sõjaväel ega valitsusel nende toodetud seadmete vastu põhjust suurt huvi tunda.

USA pole uue presidendi Joe Bideni valitsuskäpa all esialgu Trumpi kiusatud Hiina firmade jaoks elu taas kergemaks muutnud. Eks jõuab, hetkel on põletavamaid asju nagu pandeemia, sellest räsitud majandus ja kliimamuutus.