Eestiski (peamiselt telefonitootjana) tuntud Xioami demos hiljuti lahendust Mi Air Charge, mis täidab telefoniakut õhu teel ja isegi mitme meetri kauguselt.

Võrreldavaid asju on tehnoloogiamessidel näidatud juba 2010ndate keskpaigast, kui mitte varemgi, aga müügilt neid ei leia. Ka Xiaomi ei maini veel ilmumisaega ega tehnoloogiat toetavaid seadmeid.

Mi Air Charge oma praegusel kujul on viievatise võimsusega süsteem. Selle baasjaamas on 144 millimeeterlaineid edastavat antenni, mida standardit toetav seade võtab vastu 14 antenniga. See tähendab muidugi, et hetkel müügilolevad seadmed ei sobiks.

Millimeeterlained kuuluvad samasse lainealasse, kus mõned praegused 5G võrgud toimivad. Andmete asemel liigutab Xiaomi siiski energiat.

Xiaomi väidab, et nende lahendus pole mingi ulme ja suudab tulevikus korraga mitme seadme akusid toita. Kõik piisavalt lähedal viibivad elektroonikavidinad nutikelladest kõlaritena võivad toitu saada. Nii et see on vist võrreldav majakatega (ingl beacon). Inimene ei pea isegi paigal seisma, kui ta laaditava akuga seadet kaasas kannab.

Õhu teel laadimise tehnoloogiat on mitteametlikel andmetel juba aastaid arendanud ka näiteks Apple, aga neiltki pole selles vallas midagi käegakatsutavat ilmunud – kui MagSafe välja arvata.

Millimeeterlained on üldiselt "pirtsakad" ega taha hästi takistusi läbida, mistõttu näiteks Verizoni vastav 5G võrk siseruumides ei toimi. Seetõttu on põhjust Xiaomi lahendusse esialgu skeptiliselt suhtuda.

Arvata võib, et transmitter (saatja) kasutab palju rohkem energiat kui 5 W, mida edasi saadab. Lisaks oleks saatjaseade kindlasti kallis, kuna koondab lausa 144 millimeeterlaine-antenni.

[HILJEM LISATUD] Tundub, et õhu teel laadimise vahend on arendamisel ka Motorola poolt. Alljärgnev video ilmus Hiina suurimas ühismeedia-keskkonnas Weibo.