"Minestus ehk sünkoop on järsku tekkiv lühiajaline teadvuse kadu. See on väga levinud. Umbes kolmandik inimestest kogeb seda elu jooksul," selgitas Tartu Ülikooli peremeditsiini kaasprofessor Kadri Suija.

Tema sõnul on sünkoop tavaliselt lühiajaline, kestab mõnikümmend sekundit ja sellele järgneb spontaanne paranemine ilma arstiabi vajaduseta.

Sünkoobi põhjuste analüüsimisel tuleks professori sõnul uurida inimeselt tervisekaebuste, haiguste, ravimite ning olukorra ja keskkonna kohta, kus see tekkis - näiteks, kas see tekkis seoses suurema füüsilise või emotsionaalse pingutusega või kõrges kuumuses, ning kuidas möödus.

„Nii et enamasti on sünkoop täiesti normaalne füsioloogiline reaktsioon ja selle põhjuseks ei ole terviserike," arvas Suija.

President nimetas täna hommikul ametisse uue valitsuse, kuid Sutil hakkas selle käigus halb ja ta talutati Kadrioru lossi toibuma.

Minister Andres Sutt ise selgitas hommikust vahejuhtumit sellega, et ta oli suur ärevus ja erutus ning ta oli liiga vähe söönud. „Praegu on kõik juba hästi, käin veel arsti juures kontrollis ära ja liigume edasi," ütles minister Delfile.