Google'i katusfirma Alphabet lõpetab alates 2011. aastast arendatud ja 2013. a keskpaigast aktiivselt tegutsenud projekti Loon, mille eesmärk on panna õhupallid arengumaades ja muudes eraldatud kohtades mobiilset internetti jagama.

Project Loon oli algselt Google'i sisetiimi kätes, liikudes juulis 2018 spetsiaalselt loodud satelliitfirma Loon LLC valdusse, mis peab nüüd samuti "pillid kotti panema".

Alphabeti toodud lõpetamise põhjus on võimetus asjaga pikemas plaanis rahaliselt ots-otsaga kokku tulla. Mis kõlab irooniliselt, arvestades, et Loon oligi mõeldud tasuta internetti pakkuma.

See aitas vaesemates riikides ju uusi internetisõltlasi kasvatada ja kulus neile marjaks ära lisaks võimalike mastaapsemate õnnetuste puhul info levitamiseks.

Loonis kasutatavad tehnoloogilised lahendused elavad edasi sarnases projektis Taara, mille eesmärk on Sahara kõrbest allapoole jäävas Aafrikas internetti pakkuda. Alustavad nad Keeniast.

Taara tiim kuulub samuti Alphabeti alla, mis muudab ühe projekti sulgemise, et teist sarnast alustada, veel üllatavamaks. Aga eks Google ja selle katusfirma ongi sellise ekstsentrilise käitumisega kuulsad, mis nende paljudesse projektidesse puutub.

Saharast allapoole jääb enamik Aafrika riike (46 üldse 54-st), kus elab umbes 1,1 miljardit inimest. Ehk umbes maailma iga seitsmes inimene.