Andmelekked ja -lekitamised on moodsas digimaailmas nii tavaliseks muutunud, et suurt lugejahuvi selleteemalised uudised tihtipeale ei tekita. Brasiilis toimunud leke oli nii ulatuslik, et sellest oleks patt Fortes mitte kirjutada!

Mobiilidele privaatsus-, tootlikkus- ja turvalahendusi arendav Brasiilia firma PSafe teatas, et nende dfndr-nimeline küberturvatiim märkas veebi lekkinud andmebaasi, mis võib sisaldada praktiliselt kõigi brasiillaste tundlikke isikuandmeid.

104 miljoni mootorsõiduki ja umbes 40 miljoni ettevõttega seotud infot puudutav leke võib puudutada kuni 220 miljonit inimest, täpsustab PSafe.

Kiire guugeldamine näitab, et riigi elanikkond küünib vaevalt 214 miljonini, aga mõeldud on küllap ka riigis teatud aja jooksul elavaid võõramaalasi.

Veebi jõudsid inimeste nimed, sünniajad ja isikukoodid ehk CPF-numbrid (br Cadastro de Pessoas Físicas), mis määratakse nii kodanikele kui ka makse maksvatele välismaalastele.

Ettevõtete kohta läksid veebi liikvele registrikoodid, nimed ja asutamiskuupäevad. Sõidukite kohta aga kerenumber, numbrimärk, paik, kuhu sõiduk registreeritud, mudel, tootmisaasta, mootori jõudlus ja isegi kasutatav kütus.

Veebi lekkinud andmetega inimesi ohustavad dfndr-i hinnangul eelkõige phishing- ehk õngitsuskatsed, mis meelitavad häkkerite kontrolli all olevatele veebilehtedele sisse logima ja endast veel rohkem infot loovutama (nt külastad enda arust oma veebipangakontot, aga tegelikult röövib sarnase välimusega petuleht ka need andmed).

PSafe ei täpsustanud, kas andmed jõudsid veebi kogemata või häkkeritöö tagajärjel. Brasiilias võib sellise teo eest kuni 50 miljonit reaali (ca 7,5 mln eurot) trahvi saada.