Kui meiesuguste tavakasutajate jaoks tähendab Flashi lõpp tõenäoliselt vaid seda, et mingi nostalgiahõnguline veebileht enam ei tööta, siis Hiina põhjaosas asuv linn Dalian kaotas veidi enam – raudteevõrgu toimimise.

Flashi programmeerimiskeel ActionScript võimaldas oskajatel teha palju. Isegi YouTube jooksis kuni aastani 2015 Flashi toel! Miks aga terve linn otsustas oma raudteevõrgu toimimise Flashile rajada, jääb senini selgusetuks.

Sel hetkel, kui Adobe n-ö tõmbas Flashi pistikust, jäi Daliani rongiliiklus 20 tunniks seisma, enne kui insenerid ja tehnikud asja uuesti käima said.

Kuidas nad seda tegid? Loogiline oleks ju töötada selle nimel, et rongiliiklust koordineeriv programm saaks põhinema mõnel moodsamal ja levinumal platvormil? Aga ei!

Selle asemel tõmmati alla Flashi piraatversioon, mis jätkuvalt töötab. Rongid hakkasid uuesti liikuma, probleem lahendatud – aga kui kauaks?

Miks aga probleemiga varem ei tegeletud? Flashi lähenevast lõpust teavitati esmakordselt juba kolm aastat tagasi. Dalian ootas aga sõna otseses mõttes viimase sekundini – linn, mille keskraudteejaam oli 80 aastat tagasi Hiina moodsaim. Säh sulle loorberitele puhkama jäämist.