Veebipiraatlust käsitletakse traditsiooniliselt tegevusena, mis tuleb kindlasti peatada või vähemalt seda võimaluste piires takistada, kirjutab TorrentFreak.

Mitmed uuringud on aga näidanud, et veebipiraadid on tegelikult valmis ka palju raha kulutama (nt UK-s ja Austraalias) ning digimuusika vallas võivad nad olla isegi innukamalt kulutada kui inimesed, kes muusikat küll ostavad, aga illegaalsel teel ei tarbi.

Iga piraat on potentsiaalne klient – selle tõdemuse põhjal tegutsevad mõned veebipiraatlust jälgivad firmad.

Üks selline firma on Ühendkuningriigis tegutsev MUSO, mis jälgib veebipiraatide tegevust ning loob kogutud info põhjal kasutajaprofiile. Sedalaadi andmeid saab veebireklaami-töösturitele müüa.

Näiteks mingi menuka sarja tootjad ja autoriõiguste omanikud võivad olla huvitatud, milliste harjumuste ja eelistustega nende tüüpiline "piraatklient" veebis on. Või milline on tüüpiline UFC matšide piraatvaataja. Teada saab piraadi soo, sissetuleku, haridustaseme, huvid jm.

MUSO kirjeldab isegi juhtumit, kus rahvusvaheline ettevõte tellis ja kasutas sääraseid andmeid uue striimingusaidi käivitamiseks. Sama ettevõte varasema videosisu piraatvaatajaskonda hinnati, suunati reklaam just kindlate eelistustega veebipiraatidele – ja reklaamidel klikkijate arv kasvas tavalisega võrreldes kolm korda.

MUSO jälgib ainult veebilehti, mitte teisi võimalikke piraatluskanaleid nagu striiminguseadmed, aga nende tööpõld on siiski lai ja infot lademes.

Näiteks 2020. aasta kohta on firmal öelda järgmist:

  • Piraadisaitidel oli 130 miljardit külastajat
  • Enamik (57%) piraatlussaite keskendub videostriimingutele.
  • Teisel kohal on otseallalaadimist pakkuvad saidid (27%), kolmandal torrentisaidid (12%) ja neljandal (4%) stream ripper'id ehk veebikohad, kus voogedastatav sisu failideks vormida ja alla laadida
  • Enamik piraadisaidi külastajaid tuli USAst (12,5 miljardit külastajat)
  • Teisel kohal oli Venemaa (8,3 miljardit), millele järgnesid Hiina (6,9 miljardit) ja India (5,6 miljardit)
  • Kui vaadata üksikute kasutajate külastusarve, on kõige innukamad piraadid riikides nagu Barbados, Andorra, Gruusia ja Ukraina