"The Witcher"-seeriaga tuntuks saanud poolakate CD Projekt Red väljastas "Cyberpunk 2077" näol viimase aja ühe oodatuima videomängu, mida inimesed ka õhinal eeltellisid ja ostsid.

Paraku selgus, et teos on lihvimata ja vigu täis ning konsoolivariandid ilmusid seisus, mida nii mõnigi kirjeldas sõnaga "mittemängitav".

Forte on pikalt kirjeldanud, millise kakarahe see autorfirmale kaela tõi, kuid seni jäi vastuseta mulluse videomänguaasta üks põletavamaid küsimusi – kuidas kogenud mängutegijal kulus nii katkise tulemuseni jõudmiseks kaheksa aastat?

Vastuse annab uudisteagentuuri Bloombergi pikk ja põnev artikkel, mis fiasko tausta selgitab.

Selgub, et "Cyberpunk 2077" loomine algas küll 2012. aastal, nagu varasemast teada. Red sellele aga siiski väga ei keskendunud, olles hõivatud hoopis oma senise tipp-teosega "The Witcher 3: Wild Hunt", mis ilmus 2015. a mais, kogus tohutult kiitust ja mida läks kokkuvõttes kaubaks 28 miljonit koopiat.

"2077" kallal algas tõsisem töö alles 2016. aasta lõpus – seda peaaegu nullist ja mitte ülearu kiires tempos. Näiteks see 2018. a keskpaiga reklaamvideo, mis E3-messil palju tähelepanu sai ja mida võid allpool vaadata, oli täielikult eraldi toodetud.

Klipp ei peegeldanud kaugeltki koguteose kvaliteeti ega seda, kaugele arendus päriselt on jõudnud.

Tootja algne lubadus "Cyberpunk" juba 2020. aasta aprillis müügile saada alahindas tegeliku töö tegijate võimekust nõnda mahuka projekti lõpuleviimisel.

Olukorra tegi veel keerulisemaks, et mängu jooksutamiseks vajalikku tehnoloogiat arendati sisuga paralleelselt. Selline seis teeb sujuva tulemuse jõudmiseni oluliselt keerulisemaks kui juba valmis mängumootori kasutamine.

Üks arendaja võrdles tööd sellega, kui keegi peab rongi juhtima samal ajal, kui teised jooksvalt selle ette liipreid asetavad.

Ka polnud arendustiimi juhid harjunud nii suurt töötajaskonda tõhusalt haldama. Kui "The Witcher 3" valmistas korraga 240 inimest, siis "Cyberpunki" kallal tegutses suisa ümmarguselt 500.

Koroonapandeemia takistas ka konsooliväljalasete korralikku testimist. Arendajad testisid peamiselt ise kodudes arvutivarianti, mis ilmuski tunduvalt kõbusamas seisus.

Mis edasi? PlayStation 4 ja Xbox One'i väljalasked saavad peagi kaks parandusekogu, millest esimene võib ilmuda jaanuari lõpus ja teine veel paar nädalat hiljem.

PlayStation 5 ja Xbox Series X/S-i väljalasete ilmumisaega pole seni kindlaks määratud. Küll lubab tootja, et kes ostsid PS4 ja/või XBO variandi, saavad järgmise põlvkonna variandi tasuta.

Tootja märkis algul "Cyberpunk 2077" ilmumisajaks 16. aprilli 2020, siis venitas selle 17. septembrile, siis 19. novembrile ja väljastas teose lõpuks 10. detsembril. Arendustiimi liikmed tundsid ise töötades, et realistlik ilmumisaeg oleks pigem 2022. aastal.