Kuule saadetavad kaamerad on osa kosmosetööstusettevõtte Maxar Technologies robotkäest, mis võtab Kuu pinnaseproove. Kaks kaamerat toimivad stereokaameratena ning need põhinevad Crystalspace'i ja Tartu observatooriumi varasematel Maa orbiidile saadetud kaameramudelitel.

"Kuna kaamerad jälgivad robotkäe tööd, siis peame suutma tagada kaamerate töökindluse ja vastupidavuse ekstreemsetes tingimustes, alates sellest, et kaamerate ülessaatmisel mõjub tugev kiirendus, kanderakettide eraldumisel toimuvad tugevad löögid ning lõpetades sellega, et Kuu peal kõigub temperatuur vahemikus -173 kraadi kuni +100 kraadi," rääkis Crystalspace'i asutaja ja Krakuli tarkvaraosakonna juht Jaan Viru.

Crystalspace kutsuti rahvusvahelisel hankel osalema 2019. aastal ning ligi aasta kestnud läbirääkimised viisid lepingu sõlmimiseni tunnustatud kosmosetööstuse tehnoloogiaarendajaga Maxar Technologies.

Peatöövõtja Crystalspace'i juhtimisel aitavad projekti ellu viia Tartu observatoorium ja Krakul, kes on koos Crystalspace´iga pikaajaliselt panustanud varasemate kaameramudelite arendamisse. Crystalspace vastutab koostöös Tartu observatooriumiga süsteemiintegratsiooni ning kaamera ja optika disaini eest. Kaamerate testimine toimub observatooriumi laborites. Krakul vastutab stereokaamera tarkvaraarenduse ja elektroonikadisaini eest.

Lisaks kaasab Crystalspace neli Eesti ettevõtet kaamerate valmistamiseks - Incap Electronics Estonia toodab vajaliku elektroonika, Insero disainib mehaanika, Radius Machining toodab mehaanika ja Tauria toetab tarkvaraarendusega.

Kaamerate lennumudelid valmivad 2021. aasta esimeses pooles.