Kaksteist kuud ja pea kaks miljonit kaotatud inimelu hiljem on koroonapandeemia kogu maailmas jätkuvalt kontrolli alt väljas, põhjustab kümnete miljonite inimeste haigestumist, kurnab majandusi ja piirab inimeste liikumisvabadust.

Sellele vaatamata pole Hiina võimaldanud siiamaani sõltumatut uurimist selles osas, kus koroonaviirus täpselt alguse sai ning kas ja kuidas oli võimalik selle ülekandumine loomadelt inimestele.

Enam-vähem üksmeel on saavutatud selles osas, et uus koroonaviirus põhjustas esimese teadaoleva haiguspuhangu 2019. aasta lõpus Kesk-Hiinas Wuhani linna elusloomade turul, ning arvatakse, et patogeen on pärit määratlemata nahkhiireliigilt.

Samas näitavad mitmed uuringud, et viirus võis inimesele kanduda Wuhani koldest märksa varem. Lisaks on levinud mitmeid vandenõuteooriaid, ühe kuulsama autor on USA lahkuda-mitte-tahtev president Donald Trump, kes arvab teadvat, et viirus pääses valla Wuhani laborist. Allika kindlakstegemine on aga tulevaste puhangute varajase tuvastamise huvides ülioluline.

Mida tegi aga Hiina - Wuhani võimud üritasid algul haiguspuhangut varjata ja väitsid ka nädalaid hiljem, et see viirus ei ole võimeline inimeselt inimesele kanduma. Seejärel kinnitasid nad, et viirus sai alguse Huanani mereandide turult, kuid jaanuaris ilmsiks tulnud andmed näitasid, et mitmed haigestumisjuhud oli aset leidnud sellest suletud koldest märksa varem.

Hiina räägitav lugu muutus taas mullu märtsis, kui riigi haiguste tõrje kõrgeim ametnik Gao Fu ütles, et Huanani turg pole mitte allikas vaid ohver - koht, kus patogeen lihtsalt võimendus.

Edasi on Hiina läinud aga selgelt andmete varjamise teed: turult võetud looma- ja keskkonnaproovide kohta on avalikustatud vähe teavet, mis võiks sõltumatuid uurijaid aidata. Liiatigi on nende tegevust riigis hoitud karmi kontrolli all ning riiki ei lubatud ka WHO viirusetõrjeprogrammi missiooni. Alles möödunud laupäeval teatas Hiina kõrge tervishoiuametnik Zeng Yixin lõpuks, et riik on nüüd kümneliikmelise meeskonna Wuhani saabumise jaoks "valmis".

Samas täpsustas ta, et konkreetne aeg on veel „kindlaks määramisel". Samuti on kaheldav see, mida aasta pärast puhangut teadlastel veel üldse kohapeal avastada või leida on. Kuna detsembris 2019 oli puhang Wuhani turul juba täies hoos, siis pidi see seal alguse saama veelgi varem - viirusel võib kuluda kuid ja aastaid, et inimeste seas nakkavaks muutuda.