Inimesed on aastatuhandeid uskunud, et Päikesesüsteemi keskpunktis paikneb Maa või Päike, kuid tegelikult tiirlevad nii planeedid kui ka Päike ümber ühise massikeskme — ainult et keegi ei tea, kus see täpselt asub.

Teadlased on siiski vastusele ajapikku lähemale jõudnud. 2020. aastal kalkuleeris rühm astronoome Päikesesüsteemi keskpunkti sajameetrise mõõtemääramatusega, s.o täpsemini kui iial varem.

Tulemused annavad mõista, et Päikesesüsteemi keskpunkt asub Päikese pinna kohal.

Planeetide ja muude Päikesesüsteemi taevakehade gravitatsioon mõjutab Päikest, pannes selle vähesel määral ümber oma telje loperdama. Sellepärast ei paiknegi kõigi Päikesesüsteemi taevakehade ühine massikese, mille ümber need tiirlevad, Päikese keskpunktis.

Päikesesüsteemi massikeskme väljaselgitamiseks rakendas töörühm pulsareid — supernoovade plahvatustes tekkinud kiiresti pöördlevaid neutrontähti. Nood kiirgavad elektromagnetkiirgust kitsaste eredate kiirtena, mis vastavalt tähe pöörlemisele ümbritsevasse kosmilisse ruumi paiskuvad.

Selliste „kosmiliste majakate” signaalide abil mõõtsid uurijad Maa ja muude Päikesesüsteemi taevakehade vahelisi kauguseid, sh massikeskme kaugust täpsemini, kui keegi on varem suutnud.

Teadmine Päikesesüsteemi massikeskme asukohast pole mitte lihtsalt huvitav viktoriinifakt. Astronoomid saavad selle abil paremini peilida mujal universumis asuvate taevakehade tekitatud gravitatsioonilaineid, mis läbi kosmilise ruumi levides Päikesesüsteemi tabavad.