„Psühhiaatriakliiniku ehitusinvesteeringu planeerime finantseerida kogu ulatuses laenude ning EL struktuurifondide vahenditest. Hoone sisustuse ja tehnoloogia investeeringud katame kogu ulatuses omakapitalist," rääkis Fortele regionaalhaigla finantsjuht Taavi Gröön.

Ta märkis, et Euroopa struktuurifondide toetus on kinnitatud summas 8,9 miljonit eurot. Kahest sõlmitud laenulepingust on psühhiaatriakliiniku ehituse rahastuseks planeeritud kuni 45 miljonit. Projekti ehituse finantseerimiseks on seega laenu ja struktuurifondide vahendeid kokku 53,9 miljonit eurot.

„Kuna täna ei ole ehitushanget veel läbi viidud, sõltub laenude tegelik kasutus ehitushanke tulemusest ning võimalikust täiendavast struktuurivahendite rahustusest," täpsustas Gröön.

Euroopa Nõukogu Arengupank ja regionaalhaigla sõlmisid eile 25 miljoni euro suuruse laenulepingu, millega rahastatakse muu hulgas ka kaasaegse psühhiaatriakliiniku rajamist Mustamäe meditsiinilinnakusse. Sama suur laenuleping sõlmiti mullu mais Euroopa Investeerimispangaga.

Seewaldi mõisas paiknevad olemasolevad psühhiaatriakliiniku ravihooned on enam kui 100 aastat vanad ja asetsevad 21 eraldi hoones. See on samas Eesti suurim psühhiaatrilist abi osutav meditsiiniasutus, mis moodustab patsientide arvu järgi pea 40 protsenti kogu psühhiaatrilisest abist. Seewaldi kinnistul on filmitud ka põnevussari „Reetur". Regionaalhaigla plaanib selle kinnistu maha müüa.

Mustamäele rajatav uus kliinik pakub integreeritud ambulatoorset, statsionaarset ja päevaravi, järgides Euroopa kõrgeimaid standardeid. Rajatavast kliinikust saavad abi 3200 statsionaarset ja 85 000 ambulatoorset patsienti aastas.

Uue kliiniku projekteerimine on lõpule jõudmas ja ehitustööd algavad 2021. aastal. Valmimistähtaeg on määratud 2023. aasta augustiks. Lisaks Euroopa Nõukogu Arengupangale finantseerivad kliiniku rajamist ka Euroopa Liidu struktuurifondid ja Euroopa Investeerimispank.