Aasta oodatuimate mängude hulka kuulunud "Cyberpunk 2077" lasi end tegelikult palju kauem oodata, vahepealsel ajal "The Witcher"-seeriaga väga tuntuks saanud poolakate CD Projekt Red alustas teose arendamist 2012. aastal.

Kui kauaoodatud ulme-eepos lõpuks valmis sai, osutus see tehniliselt nii vearohkeks – otseses mõttes katkiseks –, et mängusõpradel ja ajakirjanikel jätkus jutuainet kohe kauemaks.

Kokkuvõte vigadest, millega mängijad kokku puutusid:

Paraku ei tähenda selline fiasko, et tootjad said "karistada" väikeste müüginumbrite näol. CD Projekt Red avalikustas, et 20. detsembri seisuga on teost kaubaks läinud 13 miljoni koopia jagu, neist suur osa (üle kaheksa miljoni) eeltellimuste näol.

Tegelik karistus saabus siiski hiljem:

  • esiteks oli tootja sunnitud hakkama kõigile soovijatele raha tagasi maksma;
  • teiseks eemaldas Sony "2077" PlayStationi-variandi oma e-poest, pannes selle tagasi müügile alles siis, kui suured vead parandatud ja teos on "mängitavas" vormis;
  • kolmandaks tabas tootjat USAs New Yorgis kollektiivhagi


Kollektiivhagi läks käiku siiski mitte õelate mängumaanide poolt, kes ei saa oodatud meelelahutust nautida (kuigi selline asi poleks USAs midagi võimatut). Selle taga seisavad investorid, kes ostsid mängufirma aktsiaid vahemikus 16. jaanuarist 17. detsembrini. "2077" ise ilmus 10. detsembril.

Investorid kurdavad, et CD Projekt Red ei andnud neile "Cyberpunk 2077" ja selle kvaliteedi kohta piisavalt infot ning kinnitas juba jaanuaris, et teos on valmis ja mängukõlbulik ning probleeme pole ka konsoolivariandiga, mis nõudvat vaid optimeerimist.

CD Projeckt Redi aktsiahind tõusis vahetult enne "2077" ilmumist 425,1 USA dollarini, viibis selle ilmumispäeval 362 dollaril ja on hiljem halbade uudiste tuules jõudsalt kukkunud. Neid ridu tippides on see 281,35 dollarit. Tänavu 9. jaanuaril oli aga 288,6.

Tore oleks lõpetuseks öelda, et loodetavasti on inimesed sellest õppinud ega tõtta uut tehnoloogiat – mille alla saab liigitada ka videomänge – eeltellima või ruttu ostma, kuni pole saanud mingit esmast aimu selle kvaliteedist. Näiteks teiste kasutajate reaktsioonide kaudu veebis.

Paraku on ajalugu korduvalt näinud, et ükspuha kui poolikuna või vigasena mingi moodsa tehnoloogia valla toode välja lastakse, sellel pole sugugi kindlat negatiivset mõju tootja mainele ega turuväärtusele.

Nagu mainitud, Sony "Cyberpunk 2077" hetkel ei müü (PlayStation 4 ja 5 variantidena). Microsoft ja Google ei lasknud end teose nadist kvaliteedist aga häirida, see on ikka 59,99eurose tavahinnaga saadaval nii Xboxidele, Windowsi arvutile kui ka Stadia'le.