Ajakiri Imeline Ajalugu palus kokal valmistada kaheksat antiikaja rooga. Maitseme üheskoos toitu, mida sõid Caesar, Cicero ja Scipio Africanus.

Cato, Plinius ja teised kuulsad roomlased kirjutasid nii mõnedki toiduretseptid üles, mistõttu tänapäeva teadlased teavad päris paljusid antiikaja roogasid.

Imeline Ajalugu uuris raamatu „Latinsk kogebog“ („Ladina kokaraamat“) ühelt autorilt, antropoloogilt ja ajakirjanikult Anne Knudsenilt Rooma peenema kokakunsti kohta.

Kuidas oli võimalik kokku koguda nii palju Rooma aja toiduretsepte?

Antiikajal kirjutasid oma teostesse kõigele muule lisaks ka toiduretsepte nii Cato, Plinius vanem kui ka paljud teised.

Nende teoste originaalid ei ole säilinud, küll aga on alles nendest tehtud arvukad ärakirjad, mida hoitakse tänapäeval Euroopa raamatu­kogudes. Meie leidsime ligi 400 retsepti ja neist 50 said meie kokaraamatusse."

Paljude roogade puhul olid teada üksnes koostisained ja pealiskaudne kirjeldus. Kuidas te selle mure lahendasite?

Teame palju söömisharjumuste ja -viiside kohta. Näiteks seda, et kahvlit ei tuntud ja seepärast lõigati liha väikesteks tükkideks ja valmistati sageli kastmes – niisiis oli tegu hautise või pajaroaga.

Ammutasime teavet ka antiikaja kokaraamatute briti ja prantsuse ümberkirjutustest, kust saime nende rahvaste ettekujutuse selle kohta, kuidas roomlased mingit rooga valmistasid.

Meie raamatus toodud retseptid sisaldavad keetmist palju vähem kui vanad briti kokaraamatud.

Mis oli imelikem asi, mida roomlased sõid?

Üks antiikaja suurimaid toiduretseptide ja -kirjelduste üleskirjutaja oli rikas roomlane Marcus Gavius Apicius, keda nöögiti juba tema eluajal selle pärast, et ta sõi imelikke roogi, näiteks jaanalinnukeelt.

Roomlased pidasid delikatesstoiduks ka emise nisasid ja samuti oli au sees peeneks hakitud toit, sest kõik teadsid, et säärase toidu valmistamiseks kulus palju aega ning see tõendas võõrustaja jõukust, sest ta sai endale lubada paljusid köögiorje, kes toidu ette valmistasid.

Kokaraamatusse valisime need road, mille valmistamiseks vajalikud koostisained on olemas ka tänapäeval.

Uuri ehtsaid Rooma retsepte detsembrikuu Imelisest Ajaloost ning proovi neid valmistada oma pühadelauale!