Järgmisest aastast plaanib Walmart Arkansase ja Louisiana osariigis loobuda autonoomseid sõidukeid kontrollivatest inimjuhtidest, teatas tehnoloogiauudisteportaal The Verge. Walmart on autonoomse juhtimise tehnoloogiasse arvestatavalt panustanud ning viimased 18 kuud teinud tihedalt koostööd idufirmaga Gatik.

Eelnevalt on töötatud koos ja kokkuleppeid tehtud ka teiste isesõitvate masinate suurarendajatega – Waymo ja Fordiga aastal 2018, Udelvi ja Nuroga aastal 2019 ja General Motorsi Cruise’iga selle aasta alguses.

“Meie koostöö Gatik’iga on vaid üks paljudest ettevõtmistest isesõitvate sõidukite vallas. Me oleme väga entusiastlikud seoses kogu selle kogemustepagasi kasutamisega terve logistilise isesõitva ökosüsteemi üles ehitamiseks,” sõnas Walmarti tootearenduse vanemasepresident Tom Ward.

Osa katsetest, mis Walmart ja Gatik koos on teinud, hõlmab kahel marsruudil liiklemise täielikult autodele endile jätmist. Esimene marsruut on umbes 3 km pikkune teekond laost müügikohta Arkansases, mida isesõitvad autod on inimeste järelvalve all juba eelmisest aastast teenindanud.

Teine marsruut on 32 km pikkune ja hõlmab mitut sihtkohta Louisianas. Järgmisest aastast hakkavad seda teenindama kullerautod, kus rooli taga enam juhti pole.

Inimeste täielikult valemist kõrvaldamine on loomulikult palju suurem ettevõtmine kui kahe marsruudi autonoomselt teenindamine. Arvestades, mis probleemid ootavad isesõitvaid autosid ees kasvõi seadusandluse vallas, on Walmarti plaan vägagi ambitsioonikas.