Eesti Rahvusringhääling (ERR) ja AS Levira tagavad standardlahutusega ehk SD-pildi edastamise riigis veel pooleks aastaks.

SD- ja moodsama HD-pildi paralleelne edastamine jätkub ka 1. jaanuarist, aga seda vaid praeguse plaani järgi kuue kuu jooksul.

See tähendab, et esialgu saab vabalevis jätkuvalt vaadata kõiki ERR-i telekanaleid (Eesti Televisioon, ETV2 ja ETV+) nii vanas SD- kui ka uuemas HD-formaadis.

“Praeguses kriisiolukorras on vabalevis edastatavad telekanalid paljudele inimestele oluline infoallikas ja kaaslane. Oleme vajadusest SD-pildi edastamist jätkata rääkinud aktiivselt viimased pool aastat, ent tulemusteta. Riigipoolse toetuseta peame leidma need vahendid oma võimaluste piires,” märgib ERR-i juhatuse esimees Erik Roose.

“Pooleaastane paralleeledastuse jätkumine on kindlasti televaataja huvides, kes selle aja jooksul saab selgeks teha, kas ta seadmetega saab vaadata HD-formaadis telepilti või mitte,“ lisab Levira juhatuse esimees Tiit Tammiste.

2019. aasta alguses hakkas vabalevis kehtima uus standard, kus telekanaleid hakati edastama HD- ehk kõrglahutusega. Sujuvaks üleminekuks on seni jätkatud ka SD-pildi edastamist, et tagada vabalevikanalite vaatamise võimalus ka neile, kelle seadmed HD-formaati ei toeta (peamiselt vanuse tõttu).

Valitsus eraldas paralleeledastuseks mullu 200 000 ja tänavu 300 000 eurot, algavaks aastaks aga mitte midagi.

Eestis on hetkel kuni 100 000 televaatajat, kes jälgivad vabalevi telekanaleid SD-kvaliteediga. Detsembri keskpaigast teavitab neid sellest teleripildi vasakus nurgas SD-märk.

HD-kanalite olemasolu saab kontrollida teleripuldi abil kanalite loetelust. T2-tuuneriga teleris on need programminimekirja lõpus, nime järel märge HD (näiteks ETV HD, ETV2 HD, ETV+ HD).

Kui praegused seadmed (teler ja digiboks) ei võimalda HD-formaadile üle minna, tuleb soetada uus teler või uus digiboks, mis on DVB-T2 standardi toega.