Huawei on Hiina suurim tehnoloogiaettevõte ning Megvii riigi üks suuremaid näotuvasttehnoloogia pakkujaid.

Konfidentsiaalseks märgitud dokumenti, dateeringuga 8. jaanuar 2018, hoiti avalikult Huawei enda Euroopa veebisaidil. Huawei kustutas selle varsti pärast seda, kui IPVM pöördus ettevõtte kommentaari saamiseks. Dokument kandis pealkirja "Huawei videopilve lahenduse ja Megvii dünaamilise näotuvastuse koostalitlusvõime testiaruanne".

Selles koostalitlusvõime testis pakkus Huawei servereid, salvestusruume, võrguseadmeid, oma pilveplatvormi FusionSphere, kaameraid ning muud tark- ja riistvara, Megvii aga oma dünaamilise näotuvastussüsteemi tarkvara.

Näotuvastussüsteemi üks põhifunktsionaalsusi kandis nime „uiguuri hoiatus" ning aruandes märgiti, et see läbis testi edukalt.

2019. aasta oktoobris oli Megvii üks Hiina firmasid, kellele USA valitsus määras sanktsioonid selle eest, et on "kaasatud Hiina uiguuride vastastesse repressioonidesse, massilisse omavolilisesse kinnipidamisse ja kõrgtehnoloogilise järelevalve kampaania elluviimisse".

Huawei lubas ajalehele The Washington Post korraldada juurdluse, kuid eitas jätkuvalt süsteeme, mis identifitseerisid inimesi rahvuse järgi.

BBC teatel astus sel nädalal tagasi Huawei Taani üksuse kommunikatsioonijuht, kuna ei osanud seda juhtumit kohalikule meediale kuidagi selgitada.