„See on nii uus, et ei ole veel üheski standardis ega tootes kasutusel," kirjeldas Fortele Ranteloni esindaja Karl Taklaja raadiosidetehnoloogiat nimega „täisdupleks", millega võideti koos Tampere ülikooliga Euroopa Kaitseagentuuri iga-aastase kaitsevaldkonna innovatsiooni auhinna

Mille seisneb lahenduse olemus?

Raadiosides liigub info tavaliselt vaid ühes suunas - saatjalt vastuvõtjale. Rantelonis täisdupleks projekti juhtiv insener Karel Pärlin selgitas, et tavapärane raadiotehnoloogia ei võimalda samaaegselt ühel ja samal sagedusel signaale saata ja vastu võtta, sest raadio enda poolt saadetav signaal nö matab selle raadio jaoks kõik kaugemalt tulevad ning nõrgemad signaalid. Sellised enesehäired takistavad elektroonilise sõjapidamise vahenditel vastase signaale samaaegselt avastada, jälgida ja segada.

Nii kasutavad olemasolevad droonidevastased lahendused info saatmiseks ja vastuvõtmiseks erinevaid sagedusi - näiteks mobiilsides on up-link ja down-link - või on saatmine ja vastuvõtmine jaotatud ajas. Selliseid lahendusi nimetatakse kvaasitäisdupleksiks.

Ranteoni lahendus kannab aga inglise keeles nime same frequency simultaneous transmit and receive (SF-STAR) või in-band full-dupelx (IBFD).

„Uuendus ja meie töö on selles, et me oleme nüüd võimelised raadios maha lahutama raadio enda poolt tekitatud enesehäired. See omakorda võimaldab raadiol ühel ja samal sagedusel samaaegselt infot saata ja vastu võtta," selgitas Karl Taklaja.

Droonivastases võitluses tähendab see droonide samaaegset segamist ja jälgimist. Olemasoleva tehnoloogiaga see võimalik ei ole.

„On võimalik mõnda aega segada ja siis mõnda aega jälgida, nii kordamööda. Aga mõlemat samaaegselt läbi viies võime saavutada parema situatsiooniteadlikkuse ja segamise efektiivsuse," lisas ta.